Zaterdag kwamen dus mijn ouders en mijn zussen bij ons pompoensoep eten en voor het dessert maakte ik daar een heerlijke pompoentaart bij. Ik kreeg het recept van Stefanie, van het prachtige blog Villa Zeezicht. Ik plaatste onderstaande foto de volgende dag op mijn Instagram account en op facebook en toen kreeg ik allemaal vragen om het recept. Ik vroeg aan Stefanie of ze het goed vond dat ik haar recept met jullie ging delen en gelukkig vond ze het goed.
Hier komt-ie dan...
Benodigdheden voor de koeklaag:
200
gr bloem
85
gr koude boter
maïsolie
of zonnebloemolie
1
zakje vanillesuiker
25
gr suiker
Voor de vulling:
1
citroen
zout
3
eieren
1
vanillepeul
150
gr lichtbruine basterdsuiker
1
thl koekkruiden
Werkwijze deeg:
Zeef de bloem in een kom, snijd de
boter hierin klein en wrijf het tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg.
Roer er de suiker, een mespunt zout en
de vanillesuiker door.
Voeg 3-4 eetlepels ijskoud water toe en
kneed er snel een soepel deeg van.
Leg het in folie 30 min in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap en bekleedt
hiermee een quichevorm van 26 cm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem
van de taart.
Werkwijze
vulling:
Verwarm de oven voor op 225°C
Snijdt het vruchtvlees van de pompoen
in stukjes.
Stoof de blokjes pompoen in 1 eetlepel
olie met ½ dl water en een opengesneden vanillepeul in ca. 20 a 30 min. Regelmatig goed
omroeren en eventueel nog een klein scheutje water toevoegen, anders brand het
snel aan.
Als de pompoenstukjes zacht zijn en het
vocht verdampt is, de vanillepeul eruit halen en het merg er met een scherp mes
uithalen. Dit merg weer toevoegen aan de puree.
Pureer de massa tot hij glad en romig
is. Laat afkoelen.
Rasp de schil
van de citroen
Klop de eieren met de basterdsuiker tot
een romig mengsel.
Schep de crème fraiche, citroenschil,
koekkruiden, 2 eetl olie en pompoenpuree erdoor.
Schep de vulling in de quichevorm.
Van wat eventueel overgebleven deeg kun
je nog deegblaadjes maken en die op de taart leggen.
Eventueel wat gehakte walnoten eroverheen
strooien.
Temper
de oven na 10 min tot 180°C.
Bak de taart middenin de oven 50-55
min.
(Lekker met gemberroom, klop hiervoor
1/8 l slagroom stijf met 2 eetl gembersiroop)
Ik overigens helemaal niet de oventemperatuur getemperd, dat lees ik nu pas nu ik het recept hier overtyp. Ging gelukkig heel goed, op 225 graden.
Ik gebruikte geen quichevorm maar een springvorm, omdat ik anders nooit alle vulling er in kwijt kon. Mijn quichevorm is wat kleiner.
Ik gebruikte geen quichevorm maar een springvorm, omdat ik anders nooit alle vulling er in kwijt kon. Mijn quichevorm is wat kleiner.
En die gemberroom was ook lekker, maar zonder is de taart minstens net zo lekker.
De walnoten liet ik achterwege en van wat overgebleven koekdeeg maakte ik inderdaad heel kleine koekjes in de vorm van blaadjes. Die legde ik na het bakken van de taart, er bovenop.
De walnoten liet ik achterwege en van wat overgebleven koekdeeg maakte ik inderdaad heel kleine koekjes in de vorm van blaadjes. Die legde ik na het bakken van de taart, er bovenop.
Ik hoop dat jullie hier net zo van zullen genieten als Stefanie dat deed, en net zoals wij dat zaterdag deden.
Fijne nieuwe week,
liefs,
Mirjam
Prachtig en vast superlekker!
BeantwoordenVerwijderenZiet er ook heel erg lekker uit, die ga ik dit weekend maken. Dank je voor het delen, groetjes, xxx Pauline
BeantwoordenVerwijderenZiet er heerlijk uit deze taart! liefs Sabine
BeantwoordenVerwijderenIs alleen al een plaatje om naar te kijken, super! Ik wil al langer een pompoentaart proberen, maar maak dan een een-persoonstaartje, want denk dat mijn vriend er niet heel blij van wordt ;-) Dankjewel voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het recept van deze pompoentaart. Binnenkort bezoek dus kan ik het dan gaan maken.
BeantwoordenVerwijderenGezellige dag
groetjes, Truus uit Drenthe
Friends on Insta, friends on blogland.What a beautiful space you share Mirjam!
BeantwoordenVerwijderenOlympia
Dat is lekker!
BeantwoordenVerwijderenDe pompoentaart van juf Els?
Fijn dat het recept weer terug is, op haar oude blog is het niet meer te vinden.
Lieve groet,
Inderdaad het recept van juf Els! Dat had ik er eigenlijk even bij moeten zetten.
VerwijderenFijne avond Willy,
Liefs,
Mirjam
Hahahaha, een échte kenner, die Willy ;o) Ofwel een 'ouwetje' uit de tijd van het blog Lupineke! Fijn dat jullie hem zo lekker vonden :)
VerwijderenHet ziet er heerlijk uit! De koekjes bovenop maken het plaatje helemaal compleet.
BeantwoordenVerwijderenWat een schitterende taart! Als hij net zo smaakt als hij er uit ziet dan is het verrukkelijk. En wat leuk dat er zo enthousiast gereageerd werd op je instafoto's.
BeantwoordenVerwijderenHij ziet er echt zó lekker uit!! Heb echter nooit pompoen op en bakken doe ik graag maar liefst zonder geraffineerde suikers dus weet neit of dit 'm gaat worden dan....
BeantwoordenVerwijderenHeb ook een variant met alternatieve suikers, ofwel agavesiroop/ahornsiroop. Zal hem snel op mijn blog zetten!
VerwijderenDe taart ziet er lekker uit. Misschien toch eens proberen. Pompoen soep viel hier niet zo in de smaak maar misschien lag het aan mijn kookkunst. Nou ja kunst misschien had ik het niet goed gedaan.
BeantwoordenVerwijderenGroeten
Marga
Ik heb alvast twee pompoenen gekocht. Je taart zie er verrukelijk uit en de pompensoep die ik een paar dagen gelden in Spanje at was ontzetten lekker. dat wordt dus koken en bakken.
VerwijderenHé Mirjam deze taart ziet heerlijk uit, bedankt voor het recept...ik begin toch het bloggen te missen...toch even iets persoonlijker. Ik heb pompoensoep gemaakt en de heren trokken eerste instantie een vies gezicht maar vonden het daarna heerlijk...kan ik deze ook eens gaan proberen...lieve groet Marjon
BeantwoordenVerwijderenOhhh lekker recept, ga ik binnenkort mee aan de slag.
BeantwoordenVerwijderenFijne dag groetjes Coby
hmhm..ziet er lekker uit,recept maar in mn receptenboek geschreven!dank en groetjes
BeantwoordenVerwijderenDank je voor het delen van het recept Mirjam, lijkt me heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenFijne dag! Liefs Tjits
Dit ziet er heerlijk uit...wie weet zien we de komende tijd hier in blogland meer van die fraaie foto's verschijnen!
BeantwoordenVerwijderenIk wens je een fijne dag! Liefs, Ingrid
Hij ziet er erg lekker uit, leuk versierd ook met die blaadjes. een op en top herfst taartje!
BeantwoordenVerwijderenWauw, wat mooi en leuk dat je het recept deelt! Kben heel benieuwd hoe ze gaat smaken! :)
BeantwoordenVerwijderenLieve-Groetjes,
Verie
Hij ziet erlekker uit!
BeantwoordenVerwijderenZiet er heerlijk uit.....ben dol op pompoen. Was ie moeilijk te maken.....? ha want wil hem graag eens maken.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend
Liefs