vrijdag 11 november 2011

St. Maarten

Keuvelen...

Ik kan me nog zo goed herinneren dat wij vroeger, heel lang geleden, met een lampionnetje, aan de hand van mijn vader langs de deuren gingen keuvelen. Dat was nog in Anna Paulowna, waar ik geboren ben en tot mijn zesde jaar heb gewoond.
Dan zongen we...

St. Maarten, St. Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sinte Maarten aan

Bron: internet

En dan zo'n lampionnetje met een echt kaarsje erin. Pas geleden had ik het er nog over met mijn ouders. Mijn vader vertelde dat ik steeds maar hetzelfde liedje zong, ik had immers alleen dit onthouden van school. Hij vroeg me of ik geen ander liedje wist; toen begon ik te zingen; Feijenoord...kameraden... Dat was het ook niet natuurlijk, dus mocht ik weer St. Maarten, St. Maarten zingen... Zelf weet ik dit niet meer, maar hij nog wel...

Wat ik wel nog goed weet is dat mijn lampionnetje vlam vatte en dat mijn vader het vuurtje uittrapte tegen de gevel van een huis. Wat vond ik dat erg, want hoe moest ik nu verder zonder lampion...?

Bron: internet

Toen zijn we verhuisd naar 'De Zuid' zoals men dat toen noemde en daar had men in die tijd nog nooit van St. Maarten vieren of keuvelen gehoord. Wat was dat jammer... Later is dit toch wel heel landelijk geworden, gelukkig...

Met mijn eigen kinderen heb ik ook jaren langs de deuren gelopen en tegenwoordig zorg ik zeker dat ik wat lekkers in huis heb voor de kinderen die bij mij aan de deur komen zingen. Dat staat dan klaar in de hal. De lamp brandt zodat de kinderen zien dat we thuis zijn....


Kom maar op met je lampionnetje...

Voor iedereen een fijne avond en alvast een heel mooi weekend,

Lieve groet,
Mirjam

24 opmerkingen:

 1. Goede tip.. hier wordt er niet zo fanatiek aan meegedaan door de jeugd, maar ´t is toch handig wat in huis te hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je het zegt, ik zal vandaag wat in huis halen. Wij kennen het van vroeger helemaal niet, dus ik ben nogal eens vervelend verrast door die lampionnetjes. Ik moet ook eerlijk zeggen dat mijn kennismaking ermee niet alles was; ik werkte bij een winkel in de stad en de kinderen en ouders daar waren gewoon aan het graaien en vonden dit niet goed genoeg en daar wilden ze meer van, enzovoorts. Maar hier op het platteland zijn ze gelukkig wat meer bescheiden. Vorig jaar had ik voor het eerst wel wat in huis en dat was wel net zo prettig, dan hoef je je ook niet te verstoppen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het toch leuk! hier wordt niet aan sint Maarten gedaan in het oosten van het land zo jammer!
  fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk he, wij gaan vanavond ook langs de deuren.
  Renze kan niet wachten!

  Mooi dat jij er nog zulke leuke herrineringen aan over hebt gehouden.

  Groetjes,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben opgegroeid in een plaats waar dit hele fenomeen totaal onbekend is.Maar heerlijk dat je er zulke mooie herinneringen aan hebt
  Fijne dag en lieve groet Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in Drenthe, in mijn durp, wordt nog wel gelopen :) Vind het altijd zo leuk die koppies met een lampionnetje en dan maar zingen . Er komt nooit veel maar *wat* er komt....zo lief :)

  In Zaandam waar ik ben opgegroeid liep ik zelf ook altijd...ieder jaar op eéén keer na toen ik de griep had. Maar toen mocht ik uitdelen aan de deur...ZO groot voelde ik me toen hihi.
  EN een keer in Groningen waar we toen bij opi en omi waren mocht ik ook lopen. Ze vonden mijn Zaanse liedjes zo mooi daar en als ik nog een keer zong kreeg ik nog iets lekkers...makkelijk toch hahaha ;)

  Heb al wat in huis dus ze mogen komen vanavond. En het weer word goed gelukkig, heel anders dan vorig jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O kijk, daar is je post weer! Ik had gisteren al een reactie voor je gemaakt, maar bij het verzenden bleek het niet te lukken...reactie weg, maar ook post weg hihi! Maar vandaag is het St. Maarten, wij deden er thuis nooit iets aan. Ik denk dat het ook streekgebonden is. Hier in de straat komen alleen een paar buurtkinderen (drie uit één gezin) en dat is het dan ook wel. Maar ik zorg altijd dat er wat lekkers in huis is hoor!

  Ik wens je een heel fijn weekend!! Lieve groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie herinneringen! Ik ken dat hele St. Maarten niet uit mijn jeugd. We woonden buitenaf, en daar was dat helemaal niet. Wij hadden wel 'nieuwjaar winnen'. Dan kreeg je een grote zak snoep.

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. toevallig had ik het er gisteren met mijn dochter over... keuvelen....dat kan ik wel missen nu we naar Vinkeveen zijn verhuisd want hier doen ze daar niet aan... die kleine kindertjes uiterst hun best doen om het liedje goed te zingen... ja dat mis ik...
  leuke post!
  groetjes
  Anita
  http://alle-mooie-dingen.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fijne jeugdherinnering, samen met papa langs de deuren.
  Hier kennen we geen St. Maarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Helaas komt hier alleen de buurvrouw met haar kinderen, dat is het enige wat ik nog meekrijg van St. Maarten. Mooie koeienfoto's in je vorige bericht! Hier staat alles al op stal, veel te nat in 't land! Prettig weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is een traditie die wij hier precies niet kennen. Lijkt me wel gezellig zo van deur tot deur te gaan zingen met een lampionnetje.

  Ik wens je ook een heel fijn weekend toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Mirjam,
  Elf november is de dag dat mijn lichtje branden mag.....Dat zong ik als kind ook en het wordt hier nog steeds gezongen...en ik vind het nog steeds een leuke traditie !!!
  Lieve groet....Elly.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk verhaal, vooral je liedje haha. Ik heb dit vroeger ook niet gedaan en kende het tot voor een aantal jaren terug ook niet. Ligt denk ik toch aan de streek waar je woont. Maar bij jou ziet het er gezellig uit !

  Lieve groet,
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. dat liedje zong ik vroeger ook:) zo herkenbaar je verhaal heel leuk! maar keuvelen ken ik niet..
  ik hoop dat je vanavond veel blije snoetjes zult zien zingen!

  fijn weekend,
  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik hoop dat er heel veel lieve kinderen bij je langs komen, ze zullen zich welkom voelen bij jou.
  Mooi die herinnering, ik vond het altijd ook heel spannend.

  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh Mirjam,
  Ik ben opgegroeid in Groningen en daar werd Sint Maarten groots gevierd. Ieder jaar vertel ik erover aan mijn kinderen en zing ik de liedjes voor ze, maar ja, ze kennen het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ook hier werd vanavond het St. Maarten liedje gezongen en stonden de snoepjes klaar!

  Fijn weekend. Liefs, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind het erg leuk deze traditie, wij hier in het Zuiden doen er niet zo veel aan, ik ken mij van vroeger vaag herinneren dat ik met een lampion gelopen heb en mijn eigen kids op school maar dat was het dan ook er komt niemand aan de deur..Lijkt me best leuk....jij ook een heel fijn weekend en lieve groeten van Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ahh wat schattig!
  Ik kan het me ook nog goed herhinneren en nu wordt ik er zelf mee geconfronteerd op werk. Al die kindjes schattig een lampionnetje maken, en het lichtje erin doet het hem!

  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het feest is weer ten einde. Hoewel, de kinderen hebben voor wel 3 weken snoepjes opgehaald. Zitten hier met zijn drieën op het kleed te midden van een stapel snoepjes. Te genieten. En het was gisteravond droog en er stond geen storm. De lampions zijn dit keer dus nog heel! Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat mooi al die jeugdherinneringen aan Sint Maarten Mirjam.
  Gisteren was het gelukkig een mooie avond voor de kinderen, dat is ook weleens anders.
  Altijd zo leuk al die zingende kindertjes met een mooie lampionnen en gisteren kwam er zelfs iemand langs die mijn Blog volgt, dat vond ik zo speciaal.
  Ik wens je een fijn weekend.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier liepen we ook altijd, maar ipv een lampion gebruikten wij een uitgeholde suikerbiet met een waxinelichtje erin..
  Groeten, Corine(THUIS)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Sint Maarten liedjes, ik kan ze dromen, bij ons op school wordt het ieder jaar uitbundig gevierd, inclusief een lampionnententoonstelling (mooi scrabble woord) op de avond voorafgaand aan Sint Maarten. Dus afgelopen donderdagavond stond ik samen met mijn collega's tussen 450 lampionnen.
  Gezongen heb ik niet, ben niet zo'n nachtegaaltje haha, maar een paar fanatieke collega's brachten met veel verve een Sint Maarten medley ten gehore.
  Geen Feijenoord liedjes trouwens ;-))

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam