zaterdag 20 december 2014

Christmas Cake

Ik bakte van de week een echte Christmas Cake, naar Iers recept... en hij was lekker joh...
Twee keer na elkaar een recept plaatsen... zijn jullie niet gewend van mij nee. Maar toch; hier het recept voor de liefhebbers...

Wat je nodig hebt:
350 gram boter
350 gram gewone bloem
175 gram rietsuiker
175 bruine basterdsuiker
200 gram gedroogde, maar nog sappige vijgen
200 gram gedroogde abrikozen
150 gram ontpitte, gedroogde pruimen
5 grote scharreleieren
100 gram geschaafde amandelen
150 gram hazelnoten
100 gram klein gesneden walnoten
250 gram rozijnen
200 gram gedroogde cranberry's
sap en rasp van een citroen en een sinaasappel
glas cognac (ik gebruikte vieux)
theelepel gemalen foelie
theelepel 5-kruidenpoeder
theelepel kaneel (ik gebruikte 5 theelepels)
theelepel bakpoeder (ik gebruikte 2 theelepels)





Wat je moet doen:
Snij de vruchten in kleine stukjes.
Mix de boter en alle suiker tot een crème.
Doe er een voor een alle eieren bij.
Ga nu met de hand/lepel verder....
Roer alle vruchten door het boter-ei-suiker mengsel
Roer de noten en de cognac, het fruitsap en -rasp, de kruiden en de bakpoeder erdoor en voeg als laatste de bloem toe...
Blijf roeren tot een goed gemengde massa ontstaat.

Ik had hier genoeg om een tulbandvorm én een cakevorm te vullen.

Bak beiden naast elkaar in een oven op 180 graden, voor een uur.
Bak daarna nog anderhalf uur door op 130 graden.

Neem uit de oven en laat even wat afkoelen voor je de cakes uit de vormen neemt... Je kunt deze cakes best een aantal dagen bewaren, maar pak ze dan goed in...






De tulband is er nog maar de rechte cake is al op haha...

Ik haalde de meeste ingredienten bij AH, maar je kunt ze natuurlijk ook bij een goede notenbar kopen...

Ik ben benieuwd of iemand van jullie deze cake gaat bakken. Zo ja, dan zie ik dat echt heel graag terug op je blog... 

Ik wens jullie een heerlijke dag,
Liefs,
Mirjam


33 opmerkingen:

  1. Goeiemorgen Mirjam,

    Geen punt hoor dat je nog een recept met ons deelt ;-)
    Deze cake ga ik absoluut maken! Ik heb alle ingrediënten in huis, weliswaar niet genoeg van alles, maar een paar gram cranberries kan geen kwaad. Ik verdiep me wat in de ayurvedische keuken en afgelopen week las ik over vijgen en rozijnen. Natuurlijke zoetmakers, heel warmende vruchten om in de winter te eten en goed voor mij om weer wt kilo's aan te komen (was afgevallen omdat ik geraffineerde suikers liet staan).
    Ik ga vandaag nog aan de bak en laat het zien op mijn blog.

    Fijn weekend
    Lieve groet Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geweldig Anita, ik ben heel erg benieuwd.
      Fijn weekend,
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
    2. Hoi Mirjam,

      Nou, ik heb 'm gemaakt hoor! Wel met aanpassingen, maar de cake is echt heerlijk. Degenen die gisteren bij ons over de vloer kwamen, maakten allen opmerkingen over de heerlijke geur. Voor mij waren het de vijgen die mijn aandacht trokken, dat was de aanleiding voor het maken van de cake en daarover heb ik ook geschreven. Het logje staat online op mijn blog, met een foto van de cake.
      Ik ben blij dat je je recept gedeeld hebt.

      lieve groet Anita

      Verwijderen
    3. Ik las het net bij je, wat leuk dat het zo goed gelukt is... Hij is gewoon te lekker, ik vind het jammer dat hier alles al weer op is...
      Fijne avond, liefs, Mirjam

      Verwijderen
  2. Lijkt mij overheerlijk, niet verkeerd nog een recept. En als ik er aan toe kom, ga ik ook deze Christmas cake maken. Wat zijn de foto,s mooi, de cake op de oude bordjes. Noig lekker genieten van je cake mirjam, groetjes en een fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je cake ziet er echt rijkelijk uit... Maar ja, als je de lijst ingrediënten bekijkt, niet moeilijk !!
    Zelf ben ik maar een sporadische bakster (uit veiligheidsoverwegingen voor De Lijn hihi), maar af en toe waag ik me er wel eens aan, als ik een recept zie wat me echt interesseert. Dit receptje zal dus opgeslagen worden, en zal geprobeerd worden !! De foto's met de opengesneden cake... Ik zou er zo m'n tanden willen inzetten !
    Ik denk wel dat, als je dit als dessert zou geven, je een goede eter moet zijn... Of tijdens het hoofdgerecht je moet inhouden om een "plaatsje" te laten voor deze cake ;-)))
    Bedankt voor de moeite om dit uit te schrijven !!
    Ik wens je nog een heel fijn weekend, veel liefs,
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ingrid, dit is ook niet bedoeld als toetje, volgens mij, maar eerder geschikt voor bij een lekkere pot thee... Na een diner zou ik hier niet aan moeten denken hoor, veel te machtig...
      Fijn weekend,
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  4. Wow, die MOET wel heerlijk zijn. Als je ziet wat er allemaal in zit! En ziet er ook nog eens prachtig uit! Ik las net bij Marloes over een tulband. Dus nu ben ik helemaal geïnspireerd. Ik ga het doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow wat ziet die er heerlijk uit! Fantastisch. Ik heb hier niet zoveel ruimte in mn oven, maar wie weet volgend jaar als ik een grote oven heb. Liefs Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sabine,
      Als je de hoeveelheden halveert, heb je genoeg voor een enkele cake, die zal vast wel in je oventje passen... misschien toch een keer proberen?
      Fijn weekend,
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  6. Die ziet er overheerlijk uit!
    Helaas, denk niet dat ik 'm zal maken...ik heb liever een verfkwast in mijn handen ;-)

    Fijn weekend
    X Els

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ziet dat er mooi en lekker uit, Mirjam! Leuk een tulband, zoiets zoek ik ook nog, lijkt me vooral met feestdagen zo leuk om mee te bakken enzo. Geniet ervan. Je banner is ook mooi, prachtig dat herfst-blad!

    Lieve-groetjes,
    Verie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dacht even dat ik verkeerd was toen ik geen koe maar een prachtig gekleurd blad bovenaan je blog zag.
    Bedankt voor dit recept!!! Alles wat,Engels,Iers of Schots is aan recepten sla ik op en maak ze als er een gelegenheid is.Denk alleen dat ik de hoeveelheid halveer want de kinderen komen niet met Kerst-ze moeten werken-en 1e Kerstdag gaan we altijd naar mijn schoonzus voor haar verjaardag.
    Heb geen blog,dus kan je het niet laten zien.
    gezellig weekend
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh....wat ziet dat er heerlijk uit Mirjam!
    Wil je er zo één voor me bakken want.....die voorbereiding en inkoop er van is aan mij niet besteed, ik ben geen bakster. Maar.....wel een snoeper dus....?

    fijne kerstdagen toegewenst (ook al is het zonder Ben, je zult je best vermaken denk ik)

    groet Trijnie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een heerlijke recepten heb je weer gepost. Weet niet of ze dit jaar nog gebruikt worden maar ze komen zeker in het archief. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Fijn, zo'n recept. Vooral als het cake is. En je hebt het prachtig in beeld gebracht, mooie foto's!
    Fijn weekend, Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je hebt de smaak te pakken Mirjam;-) en wanneer ik al die lekkere ingrediënten op de foto zie met het eindresultaat loopt het water mij in de mond,zou nu wel smaken tijdens mijn pauze en bij mijn kop koffie.
    In deze tijd van het jaar is een tulbandvorm extra feestelijk om in te bakken.
    Christmas cake is een oud en traditioneel recept en in veel landen bekend in allerlei variaties.
    De allermooiste kom ik in Engeland tegen met een witte deken van marsepein of fondant en afgewerkt met kerstfiguurtjes.
    Zo lees ik dat jij vijfkruidenpoeder gebruikt(ik neem aan de Chinese),oeps dacht ik toen, da's nog al een specerijmengsel met een uitgesproken smaak waar je maar weinig van nodig hebt omdat het snel gaat overheersen.
    Ik kies in koek/gebak,cake altijd voor all spice(gemalen piment)is zachter van smaak.

    Geloof dat het mijn allereerste kook boek was destijds uitgegeven door Margriet en daar stond ook het recept in van zo'n heerlijke vruchten/noten/specerijen cake/brood en heb hem al vele keren gemaakt door de jaren heen en wanneer ik de cake mooi verpakt met strik mee neem in najaar en winter om cadeau te doen valt het altijd in de smaak.

    Hier staat een chocolade tulband op het lijstje,ook al zullen de meeste voor de kersttaart kiezen bij de koffie,vind het alleen al een sfeervolle aankleding op de gedekte tafel zo'n lekker ding onder een stolp.

    Fijn weekeind en lieve groet,Ger



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ger, Ik heb maar 1 theelepeltje van die Chinese 5-kruidenpoeder gebruikt op een hoeveelheid voor een cakevorm en een tulband. Was niet teveel hoor, of wij houden er gewoon heel erg van...
      Ja, dit soort cakes doen het ook altijd goed om als cadeau mee te nemen...
      Fijn weekend,
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  13. Wat jammer dat ik er alleen naar kan kijken haha ;-)
    Dank je wel ik sla het recept op, met de mooie foto's...
    Fijne kerstdagen Mirjam.
    Liefs,Hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat ziet er lekker uit....en wat zit er veel in zeg.....een echte kerstcake....bedankt voor het recept en een heel fijn weekend gewenst....lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Een cake met nootjes en gedroogd fruit kan alleen maar lekker zijn.
    En ook nog eens leuk om weg te geven .
    Lieve groet
    Christel

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hmmm...dat klinkt bijzonder lekker. Maar ik denk niet dat ik de cake nu ga maken, met deze dagen moet de rem er echt op anders begin ik het jaar chagrijnig en dat is niet de bedoeling ;-).

    Ik wens je nog een heel fijn weekend! Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mirjam wat een heerlijke recepten deel je met ons! Zo'n tulband lijkt me zo leuk om te maken, ik moet wel op zoek naar een vorm want die heb ik niet. Maar de ingrediënten laten me het water in de mond lopen dus wie weet ga ik deze week eens bakken voor de verandering:) Fijn dat jullie al zo'n gezellige kerst hebben gehad. Toch hele fijne dagen en geniet van DA vanavond, lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jolanda,
      Leuk als jij ook deze cake gaat bakken... ik ben benieuwd naar je bevindingen...
      We gaan zeker genieten van DA vanavond, jij ook neem ik aan...
      Fijn weekend,
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  18. Zelf heb ik ook ergens een recept voor zo'n Ierse cake, lang geleden wel eens gemaakt. Ik ga het recept niet opzoeken, maar gebruik dit recept, hier zitten volgens mij nog meer lekkere dingen in. Je zult het zien.
    Lieve groet,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ooh die ziet er echt heerlijk uit zeg!!

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Mirjam, wat ziet dat er héérlijk uit...ga ik zeker eens proberen
    maar zal niet voor direct zijn, is héél druk op het werk :-(
    Als ik goed lees moet dit in totaal 2,5u in de oven ? (eerst een uurtje en dan nog een anderhalf uur)
    Héél fijne zondag nog
    Liefs Kathy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Kathy, in totaal 2,5 uur, maar dan heb je wel wat heerlijks....
      Fijne zondag, liefs, Mirjam

      Verwijderen
  21. Oh wat ziet dat er weer fantastisch uit, ik heb je recept opgeslagen, deze moet ik een keer uitproberen!
    Groetjes, yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Je tulband ziet er heerlijk en prachtig uit; je hebt er een duidelijk verslag van gemaakt; dat moet gaan lukken voor de liefhebbers!
    Liefs, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een mooi recept voor de komende dagen. Ik heb je genoemd in mijn blog nummer 107- Sprankelend
    Fijne feestdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Heerlijk lijkt me dit... en hoeveel blogposts heb ik wel niet gemist de laatste dagen door de Kerstdrukte ten huize Onliemie... maar allemaal even gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam