dinsdag 19 maart 2013

Weekend weg

Afgelopen vrijdag zijn we voor het weekend naar Harlingen gegaan, naar onze vrienden Chris en Jeanette. Hoewel we met een dun zonnetje van huis vertrokken, begon het al gauw te sneeuwen toen we in Harlingen aankwamen en het bleef de hele verdere dag sneeuwen. Natte sneeuw wel te verstaan dus dat bleef niet liggen. Maar wat was het koud zeg...
We besloten om maar een andere keer naar Terschelling te gaan, want om met die waterkoude wind op zo'n eiland rond te lopen, vonden we niet zo aantrekkelijk.

We gingen over op plan B en vertrokken zaterdag richting Veenhuizen, om het Gevangenismuseum te bezoeken. Heel lang geleden was Veenhuizen een gesticht waar vooral landlopers en wezen werden opgesloten. Voor ieder was er een programma dat ervoor zou zorgen dat ze allemaal weer een weg terug in de maatschappij zouden vinden. Maar het was een hard leven daar in Veenhuizen. Later is het een echte gevangenis geworden en in de 'nieuwe' gebouwen zitten nog steeds zo'n 700 delinquenten opgesloten. Bij die 'nieuwe' gebouwen zijn we natuurlijk niet geweest.

Het ging ons om de oude gebouwen waar het museum is gehuisvest.
Kijk maar even mee...Binnen in het museum was heel veel te zien, maar omdat bijna alles achter glas in vitrines zat was het erg moeilijk om daar mooie foto's van te maken. Deze twee 'werktuigen' konden echter wel op de kiek...Na afloop dronken we nog wat en aten we een heerlijke uitsmijter. In het restaurantje waren heel grote foto's afgebeeld op de wanden...En natuurlijk moest er ook een grapje worden gemaakt... Chris aan de paal...


Ik hoop voor iedereen dat het heel snel weer een beetje meer op de lente gaat lijken, over twee dagen moet dat toch echt beginnen hoor...

Lieve groet,
Mirjam

24 opmerkingen:

 1. Een paar jaar geleden kregen we via het werk een rondleiding in een gevangenis en dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Een deur voor ons ging pas open als de deur achter ons op slot zat, dat voelde zo benauwd...als gevangene kon je er geen kant op. Het is een wereld op zich...ik zou er niet graag verblijven!

  Jammer dat jullie het zo koud hadden, ik help je hopen dat de lente spoedig komt!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk zien de gebouwen er wel soort knus uit.
  Maar ik heb wel eens gelezen dat het leven daar geen pretje was.

  gr. Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie hebben je in elk geval vermaakt. Laat nu de lente maar losbarsten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij kwamen bij toeval eens in Veenhuizen terecht, ondanks het gevangenisverleden ziet alles er best wel stijlvol uit vonden wij.. Maar inderdaad als je er rond loopt voel je je toch lichtelijk ongemakkelijk!
  Ik zag trouwens gisteren jullie foto's bij Sanne.. Mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een martelwerktuigen Mirjam, hopelijk hebben jullie nu geen verkeerd beeld van Fryslân?
  Wel mooie plaatjes hè! En wat de lente betreft, kom maar op!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk alternatief voor jullie uitje toch, alhoewel er eigenlijk niets boven Terschelling gaat ;)
  Vorig jaar zijn we ook in dit museum geweest, best indrukwekkend hé.
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel interessant om hier iets over te weten......maar ik denk niet dat het er vroeger gezellig was aan die werktuigen te zien....jammer van het weer en hele leuke foto's...lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De klokkentoren en de gebouwen zijn best mooi als ze voor prettiger doeleinden gebruikt worden.
  Jammer van het weer maar jullie vriend heeft toch schik in zijn hapje aan de schandpaal.
  Groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie gebouwen Mirjam en dan al die martelwerktuigen, je moet er niet aan denken wat er toen allemaal gebeurde.
  Weer een leerzaam dagje uit en nou maar hopen dat de Lente nu snel komt, ik denk dat iedereen er meer dan ooit naar verlangd.
  Fijne avond en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het zijn heel bijzondere fotos zeg. Ik kan me voorstellen dat het een bijzondere dag was. Jammer van het weer, maar ik hoop dat de zon zich snel weer laat zien. Liefs Sabine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik herken het allemaal, ben er vorig jaar geweest
  vond het allemaal wel indrukwekkend ook het
  gebied er om heen.

  Doei Doei Greet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt je weekend goed besteed hoor en heel bijzonder om daar zo rond te dwalen, mooie gebouwen die een rijke geschiedenis bevatten.
  Nu de lente nog!!!!

  Lieve groetjes en fijne week,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk dat jullie ondanks de kou en de natte sneeuw toch nog een geslaagd weekend gehad hebben!
  Mooie foto's.

  Fijne avond
  Liefs Els

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een museum waar ik ook nog eens naartoe wil. Lijkt me heel interessant om te zien hoe het daar vroeger aan toeging. Verstandig dat je Terschelling verruild hebt. Het was zaterdag smerig koud. Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Na zo'n dagje zullen jullie wel geradbraakt naar buiten gekomen zijn.....maar dan door de vele indrukken opgedaan uit een verleden waarin het voor mensen of ze nou wel of niets op hun kerfstok hadden alleszins een vreselijke tijd moet zijn geweest.

  Gelukkig kon een van jullie voor de grap aan de schandpaal en werd er niemand van jullie op het radbraakkruis gebonden, de ergste doodstrafvorm waartoe iemand veroordeeld kon worden, aan handen en voeten vastgebonden werd de veroordeelde letterlijk door de beul kapot geslagen. Met een ijzeren staaf werden al zijn botten gebroken. Veelal onthoofdde de scherprechter het slachtoffer nadien en zette het hoofd op een ijzeren pin op het radbraakkruis,de ijzeren pin,de bijl en ijzeren staaf ontbreken aan het martelwerktuig van weleer op jou foto.

  Tja.....toen waren de straffen en veroordelingen in onze ogen van nu, zeer wreed en absoluut onmenselijk te noemen....
  Maar op de dag van vandaag mogen de rechters in mijn optiek wel wat meer en vaker overgaan in hun veroordelingen voor menigeen tot strenge orde en tucht in een soort Hollands Siberië zoals Veenhuizen in het verleden ook wel genoemd werd.

  Laten we er maar niet te diep over nadenken.....anders gaan we misschien nog een onrustige nacht in.

  Lieve groeten,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat jammer dat de oversteek er niet inzat Mirjam maar lees dat jullie je best hebben vermaakt ;-)
  Ik zelf ben nog nooit in Veenhuizen geweest...
  Mooie foto's trouwens :-)

  Lieve groetjes,Hanny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo te horen hebben jullie je prima vermaakt.
  Wil er zelf ook nog eens heen, het is hier niet heel ver vandaan. En toch nog nooit geweest.
  gr wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jammer dat het weer niet meezat, want Terschelling zou ik prefereren boven Veenhuizen, haha. Wel interessant natuurlijk om eens te zien hoe het daar aan toe ging en wellicht toch weer een leuke dag.
  De lente laat wel erg lang op zich wachten, vandaag ..........brrrr.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. tja het weer werkt niet echt mee he jammer dat je niet naar Terschelling kon was inderdaad erg koud ...tis daar zo heerlijk las dat je door de straat was gekomen hahaha ik heb je niet gezien hoor hahahaha Harlingen blijft een heerlijk plekje alleen nu mag het zonnetje wel komen ziet het er een stuk gezelliger uit als iedereen weer met de bootjes bezig zijn ... tis toch de sfeer die bij Harlingen hoort vind ik ...met je andere uitstapje is ook niets mis ...prachtige foto's ... wens je een fijne week met hoop op wat beter weer ...lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je hebt in ieder geval wel een leuk uitje gehad, weer wat beleefd, weer wat te vertellen...dank je wel!
  Lieve groet, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Mirjam, wat een leuk dagje uit, maar helaas nog steeds geen lente in zicht.
  Ik wil je bedanken voor je leuke reactie op mijn blog, dankjewel want als mensen de liefde in mijn werk zien, dat vind ik toch wel een groot compliment hoor!
  Liefs,Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vrees dat de lente nog even op zich laat wachten...helaas.
  Ondanks het weer toch een geslaagd dagje uit dus......
  Prachtig daar zeg...of de tijd heeft stil gestaan.

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Mirjam Fijn dat jullie het zo naar je zin hebt gehad. Zonde dat het weer nie meewerkte maar ik zie wel dat het je niet weerdhoud om toch te genieten. Jammer dat je de oversteek naar Terschelling niet hebt gemaakt. Het zijn zulke mooie eilanden. Maar wat in het vat zit verzuurd niet he?
  Een fijn weekend. Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een aantal weken geleden hebben dochterlief en ik hier ook een bezoek gebracht, samen met mijn ouders. Een indrukwekkend geheel, maar ook wel weer erg interessant, wij maakten ook nog een ritje met de boevenbus. Hoe vond je de lampen in het restaurant?

  Fijn weekend. Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam