zondag 6 oktober 2013

Stoofpeertjes

Onze peertjes moesten echt geplukt worden, wilden we niet dat de vogels ze allemaal zouden opeten.
Ik kon er veertien plukken, drie waren al aangevreten en die heb ik voor deze vogeltjes laten hangen...

Ze waren wel erg klein, maar nu hoorde ik laatst dat je er steeds gelijk een paar uit moet halen, als ze beginnen te groeien, dan worden de overige peertjes toch wat groter. Mooie tip voor volgend jaar.

Op het blog van Miriam, 't Bezige Bijtje, zag ik afgelopen weekend dit recept voor stoofpeertjes, dat me heel erg aansprak, en aangezien onze peertjes Gieser Wildemannen zijn, moesten ze natuurlijk ook gestoofd worden.
Afgelopen dinsdag volgde ik haar aanwijzingen en ik moet zeggen, ik heb nog nooit zulke lekkere peertjes gehad.

Kort geleden hingen ze nog zo aan de boom...



En zo lagen ze toen in de schaal, te wachten om verwerkt te worden...



Ik schilde de peertjes en liet de steeltjes er aan. Ik sneed ze ook niet in kwarten omdat ze toch al zo klein waren...



Ik deed er wat rode wijn bij, een beetje kaneelsuiker en wat perenrood. Ook een beetje foelie en een stuk of vijf kruidnagelen. De rozijntjes bewaarde ik even voor wat later...




Ze gingen met een laagje water op het petroleumstelletje, waar ze toch wel zo'n kleine drie uur op stonden. Wat rook het lekker in huis, al die tijd...




En toen ze er eindelijk vanaf kwamen zagen ze er zo uit...



Ik kookte het vocht wat in, maakte het wat aan met custard en deed de rozijntjes erbij...



Probeer hier maar eens af te blijven...

Vorig jaar stoofde ik onze eigen peertjes ook al, toen waren het er maar vijf, maar ze waren lang niet zo lekker als deze...

Ik wens jullie een heerlijke zondag en alvast een heel fijne nieuwe week,

Lieve groet,
Mirjam

25 opmerkingen:

  1. Oh die zien er heerlijk uit zeg! En dat petroleumstel, dat heb ik ook! Met nog 2 andere, ik gebruik ze momenteel allemaal. Gisteren maakte ik nog een grote pan stoofvlees. Vandaag gaan we daarvan smullen en wat er over blijft gaat in porties de vriezer in. Wie wat bewaart... Fijne dag Mirjam!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goede tips krijgen we toch van onze mede blogsters....we gaan potten maken...de lekkerste stoofpeertjes ooit....wat leuk is dat toch.
    Je stoofpeertjes zien er super uit...en hoe leuk...nog op een petroleum stelletje...
    Ik zou zeggen..geniet van je stoofpeertjes...

    Fijne Zondag,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er verrukkelijk uit Mirjam! Ze zullen vast zalig smaken!
    Ik wens je een heerlijke zondag en fijne week.
    Lieve groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het water loopt me in de mond. Jammie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is nog redelijk vroeg voor de zondagmorgen, maar het water loopt mij al uit de mond ;-). Een leuke oogst en dan ook nog eens een heerlijk recept. Lekker hoor!

    Een fijne zondag Mirjam! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk, dat ziet er goed uit. Zo maak ik ze ook ongeveer klaar, maar dan met rode port. Maar dat is maar eens in de zoveel tijd, het kan nu wel weer eens.
    Lieve groet, Renny

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat klinkt heerlijk! Als ik kleine stoofpeertjes heb, laat ik ze ook heel en doe er altijd een scheutje port in. Rozijnen wist ik nog niet en het vocht aanmaken met custard ook niet, maar ik ga dit zeker ook eens doen. Zo leuk dat je ze op een oud petroleumstel hebt laten sudderen, net als bij mijn oma.
    Een fijne nieuwe week,
    groetjes, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Komt de slow cooker uit grootmoeders tijd toch weer heel goed van pas,
    ja, op deze manier gestoofd zijn peertjes op hun lekkerst,en helemaal van eigen oogst smaakt het nog lekkerder.

    Ik laat het vocht ook altijd inkoken tot het wat stoperig is, maar in het geval dat het nog wat bindmiddel nodig heeft kies ik voor aardappelzetmeel in plaats van maizena,omdat het sap dan helder blijft.

    Hier stond gisteravond de tuti-fruti na een nachtje wellen langzaam te garen voor bij de kalkoenfricandeau vandaag,zijn zo van die lekkere ouderwetse herfst gerechten die je door het hele huis ruikt.

    Fijne zondag en smakelijk eten!!
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heeeeerlijk.......fijne zondag liefs Ria...x

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik kom lekker peertjes bij jou eten.
    Zien er heerlijk uit.

    fijne zondag.

    gr. Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, hoe lang kunnen jullie er af blijven? Maar ook weer niet te lang wachten hoor! Eet smakelijk.
    Fijne zondag verder, groetjes, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtige peertjes, klein maar fijn!
    Lieve groet,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat mooi dat je er gelijk maar je header van hebt gemaakt.
    Ze zien er heerlijk uit.
    En wat leuk dat je nog echt een petroleumstel daarvoor gebruikt.
    Een mooie zondag verder!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dus de oogst wordt al groter :-). En je petroleumstelletje kwam zo weer goed van pas, het ziet er heerlijk uit!
    Lieve groetjes en alvast een fijne week gewenst!
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijk stoofperen en wat zal het lekker ruiken in huis!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. So good it looks. Have a nice start to the week.

    Hugs

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het ziet er heerlijk uit Mirjam, het recept was inderdaad heel erg goed, gisteren stoofde ik ook de peertjes op die manier en wat denk je??? Ze zijn al op:)
    Heerlijk om uit eigen tuin te kunnen eten.

    Fijne week en lieve groet,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Je zou eigenlijk die geur van de stoofpeertjes moeten kunnen vangen in een flesje...hmmm, heerlijk. Het water loopt me al in de mond!
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat ziet dit er gezellig & heerlijk uit!
    Zo leuk die tips die je tegen komt via het bloggen .....

    Liefs,
    Yet

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mmmm heerlijk dat doet me denken aan de peertjes van mijn moeder vroeger, het hele huis rook dan zo lekker en ik kon bijna niet wachten tot we aan tafel gingen. De volgende dag kregen we dan een beker perensap mee naar school.
    Zelf heb ik maar 1x geprobeerd om stoofpeertjes te maken maar wat ik ook deed rood werden ze niet haha.
    Geniet er maar lekker van!
    Liefs, Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mmmm, als ze smaken zoals ze eruit zien....heerlijk!
    Lieve groet!

    Dineke

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Het klinkt heerlijk en dat komt mede door de prachtige foto's die je erbij hebt geplaatst. Helaas bij ons dit jaar maar 1 peer en die kan ik zelfs ook niet meer terug vinden. Gelukkig zijn er ook nog stoofpeertjes te koop. Voor het recept kom ik dan even bij je. Fijne dag, lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hmmm de gieser wildeman is gewoon het lekkerste peertje om te stoven en al helemaal als ze uit eigen tuin zijn ;-)
    Water loopt mij hier al in de mond hihi......
    Wat gaaf dat je nog een oud petroleumstelletje hebt staan.......daar garen ze prima op.....
    Neem aan dat de peertjes nu op zijn??
    Jullie hebben er in ieder geval lekker van genoten ;-)

    Fijne dag!
    Lieve groetjes,Hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb ook een petroleumstelletje bij mijn ouders vandaan gehaald. Ga de peertjes ook zo stoven

    BeantwoordenVerwijderen
  25. mmm....wat zien ze er lekker uit!! Bedankt voor het recept...ik ga ze zeker ook een proberen. liefs, Anne.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam