donderdag 6 februari 2014

Museum

Afgelopen zondag was het zulk mooi weer dat we besloten de fietsen uit de schuur te halen. Nou zijn wij geen fanatieke fietsers, eerder het tegenovergestelde. Maar we hebben kort geleden samen afgesproken om wat vaker de fiets te pakken. En zondag was dus ook zo'n dag...

Het plan was er al om naar een museum in Hoofddorp te gaan, hier zo'n 8 km vandaan...
Het Historisch Museum Haarlemmermeer. Je zou denken dat ik daar allang een keer geweest was, daar ik in de Haarlemmermeer woon, maar dit was voor mij de eerste keer... 
De heenweg ging heerlijk, want we hadden de wind mee. Wie bekend is met de polder, weet dat je er flinke open stukken kunt hebben... 

Het museum is gevestigd in een oude schuur, aan de binnenkant kun je het gebint nog terugzien, als je naar boven kijkt...

Het was bijzonder interessant, want het leerde me ook hoe de Haarlemmermeerpolder is ontstaan. Eerst waren er drie kleine meertjes tussen Haarlem, Leiden en Amsterdam. Maar door afgraving van de veengrond kwam de grond om de meertjes heen steeds lager te liggen, waardoor de drie meertjes samen één flink meer werden. Door golfslag werd dat meer in het oosten steeds groter.

In 1839 is begonnen met het graven van een ringvaart om het meer heen. Deze vaart is door duizenden mannen met de hand gegraven en meet ruim 60 kilometer in lengte...
In 1845 waren de graafwerkzaamheden klaar en kon men beginnen met het droogmalen van het meer.  Op 1 juli 1852 viel het meer droog...


Deze mannen en jongens groeven met de hand de ruim 60 km lange ringvaart.

In het museum is veel foto- en filmmateriaal te zien. Ook zijn er huisjes, winkeltjes en een schooltje nagebouwd van de beginperiode van 'De Haarlemmermeer' zoals het gebied heette, na drooglegging...Er waren twee dorpen in de Haarlemmermeer, Hoofddorp en Nieuw-Vennep, waar wij wonen. Het hele gebied is opgedeeld in wegen, drie kilometer van elkaar van noord naar zuid en twee kilometer van elkaar van west naar oost. Alle grond daartussen werd verkaveld en daarna werd het meeste verpacht... Het moet een heel zware tijd geweest zijn voor de pachters en keuterboeren die zich hier vestigden...Ook is Schiphol ooit aangelegd in dit gebied, de naam Schiphol komt voort uit het feit dat er heel veel schepen zijn vergaan in deze hoek van de Haarlemmermeer, toen het nog alleen maar water was...Heel erg mooi om nog zoveel terug te zien en te lezen in dit museum...
Wij hebben genoten van dit bezoek.

Toen we terugfietsten hadden we een flinke tegenwind en ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even gedacht had, waarom wilden we ook alweer zo graag fietsen. Maar toen we eenmaal weer thuis waren was het toch wel een heerlijk gevoel, 16 km gefietst te hebben. Voor velen een heel klein stukje maar voor ons toch een aardig eind....

Ik wens jullie een heerlijke dag,

Lieve groet,
Mirjam

32 opmerkingen:

 1. Hoi Mirjam, prachtige plaatjes van een voor mij totaal onbekende streek laat je zien, zondag was wel prachtig weer, na alle regen en wind deden de zonnestraaltje deugd,jammer genoeg zaten we binnen …familiefeest, best gezellig maar het weer lonkte om eens buiten te zijn ! Ik denk dat we echt eens moeten overwegen om Nederland te gaan verkennen, verleden zomer waren we in Oosterbeek.. 1 dagje…..onze dochter brengen naar een kamp…prachtig is het daar…..
  ik wens je een héél fijne dag nog,
  liefs kathy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtige post Mirjam....en een goed idee om er wat vaker op uit te trekken met de fiets...zijn wij ook van plan....de foto's zijn super, zo leuk met die oude spulletjes en herinneringen aan vroeger....fijne dag en lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je zo uitgebreid vertelt over het museum. Ik wist dit soort dingen helemaal niet. Mooie fotos er ook bij. Liefs Sabine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hihi, moet je eens fietsen in Limburg, met al z'n heuveltjes...ik ben dan ook niet echt zo'n fietser, alleen als het heerlijk zonnig, windvrij met een lekker temperatuurtje is, vind ik het heerlijk. Dus ik vind 16 km al prima!
  Het museum lijkt me heel leuk opgezet zo met die oude spulletjes en goede uitleg erbij. Grappig om te lezen hoe ze aan de naam Schiphol komen!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel interessant museum, Mirjam. Zo heb je weer wat geleerd over het gebied waar je woont en wij ook! Goed dat jullie gefietst hebben, gewoon vaker doen en je zal zien, dat het dan steeds makkelijker zal gaan (ik moet bekennen dat ik ook niet van tegenwind hou). Fijne dag, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie foto's heb je gemaakt in het museum. Er staan leuke spullen in het museum, ik ga met onze kinderen ook regelmatig naar een museum.
  De één houdt van dit, de ander van dat. Onze jongste zoon is erg van de geschiedenis. De Haarlemmermeer is niet ver bij ons vandaan ( ik ga nog wel een shoppen in Hoofddorp).
  We gaan er vast een keer kijken.
  Groetjes Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend verslag met foto's. Dankjewel. Ik heb genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de 'geschiedenisles'. Heel interessant om over dit gebied te lezen. En wat een leuke spullen en kleding in de winkeltjes. Ik heb er ook nog wat van zie ik op de foto's.
  Leuk dat ik nu weet waar de naam Schiphol vandaan komt.
  Na een eerste fietstocht dit jaar probeer je het nog eens en nog eens en dan krijg je de smaak te pakken. Misschien ooit wel een fietsvakantie? Best leuk hoor!
  Groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Mirjam, wat een mooi museum is dat, ik wist niet dat we dat hadden in Hoofddorp, fijn dat ze dit hebben bewaard. Je hebt er mooie foto`s van gemaakt, ik ga het zeker een keer bekijken nu ik in Hillegom woon. Lieve groetjes en tot zaterdag, mam.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Interessant museum over het ontstaan van de Haarlemmermeerpolder. De foto's ook zo leuk om te zien, er kwamen heel wat oude dingen langs uit mijn kinderjaren, zoals dat fornuis, melkkoker en pannen en sunlight zeep. Ik wist ook niet waar de naam Schiphol vandaan kwam, dus dat weten we nu ook weer. Als je het fietsen even volhoudt, dan begrijp je over een jaar niet meer dat je deze 2 x 8 km zo'n eind vond, het is gewoon wennen en beter dan de sportschool toch?
  Groeten,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk uitstapje. En zo gaat dat vaak, iets wat dichtbij is bezoek je pas het laatst.
  60 km vaart uitgraven met de hand....pff

  Toch stoer dat je heb doorgezet met die 8 km. Sinds een paar jaar heb ik een elektrische fiets en dan zijn die afstanden lang zo vervelend niet meer ;-)

  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Mirjam, zoals we van jou gewend zijn, weer zo'n mooie en leerzame post met foto's.

  In dit museum waren wij nog nooit,maar wel in de Haarlemmermeer waar veel monumentale en bezienswaardige plekken te vinden zijn.

  Tja,fietsen doe ik nog altijd liever dan lopen, ben er sinds deze week ook weer mee begonnen na ruim half jaar niet gefietst te hebben, door slecht zicht, pech na staaroperaties durfde me niet meer in het verkeer op de fiets te begeven.
  Na verschillende laserbehandelingen gaat het weer de goede kant op en zie ik weer genoeg om op de fiets te stappen,pffffffff....nou nog aan de conditie werken.

  Maar we gaan het volhouden hé;-)
  al zullen dat bij mij geen fietstochten worden van lange afstanden.

  Lieve groet!!
  Ger  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ô Mirjam, wat ziet het er een prachtig museum uit! en dat je er nog nooit was, zo vlak bij de deur ;-)! maar beter laat dan nooit hé ;-)
  heerlijk te zien hoe het er vroeger allemaal aan toe ging hé!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk museum!
  Woon dan wel niet in de haarlemmermeer, maar wel in de randstad, dus ik 'hoor' er zeker een keer naar toe...haha!

  Lieve groet,
  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Proficiat met je fietsprestatie Mirjam! Hier viel het weer zondag helemaal in het water terwijl wél mooi weer voorspeld was. De geplande wandeltocht werd zelfs afgeblazen, we bleven thuis ;)
  Wel herkenbaar hoor, als je ergens woont de dingen die er te bezichtigen zijn toch niet gezien hebben. Het is altijd anders hé als je ergens woont dan wanneer je er op bezoek bent, want dan wil je zoveel mogelijk zien wat er te zien valt.
  Fijn dat jullie nu toch dit mooie museum bezochten. Echt de moeite!
  Lieve groet,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo'n museum is extra leuk als je de omgeving kent! Stoer hoor dat je op de fiets ging ;-) jammer dat daar geen foto van is..

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat was een leerzaam bezoek, niet alleen voor jullie maar ook voor ons. Ik wist helemaal niet waar de naam Schiphol vandaan komt, maar nu dus wel....al vind ik de oorsprong van de naam niet echt leuk. Daar zat in die tijd veel verdriet achter.

  Twee jaar geleden hebben wij beiden een e-bike aangeschaft en dat bevalt ons uitstekend. De meiden vonden het eerst onbegrijpelijk, maar pakken mijn fiets nu graag mee als het even kan. Dan is een terugreis met tegenwind geen enkel probleem hoor. Sinds deze aankoop fietsen wij in het voorjaar en in de zomer veel meer dan voorheen.

  Nog een fijne dag, Mirjam. Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke foto's. Grappig dat je dan uit die omgeving komt en dan toch niet eerder in een dergelijk museum bent geweest :-) Best herkenbaar, al zeg ik het zelf.
  Lekker dat jullie op de fiets zijn gegaan, al was de rit terug dan niet zo'n succes. Jullie hebben toch weer wat kilometers in de benen.
  Fijne avond.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Altijd leuk zo'n museum, daar hoe ik wel van maar... fiets liever met tegenwind heen dan dat ik dat op de terugweg heb :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat ziet er mooi uit, nostalgische plaatjes. En weer wat geleerd vandaag..
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat leuk om een museum aan te doen waar jen iet eerder was geweest en dan kom je allemaal mooie dingen tegen.
  Heerlijk om uit te waaien, maar die wind...pfff


  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een mooi verslag met prachtige plaatjes. Leuk die etalage van firma D.Leen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een mooie en leerzame reportage heb je gemaakt Mirjam! Ik wist ook niet waar de naam Schiphol vandaan kwam en wat is de oude kleding mooi!

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Lekker dat de fietsen weer gebruikt kunnen worden voor gezellige tochtjes al hadden jullie wel tegenwind...maar dat heb je altijd in Nederland:) .Als je heen de wind mee hebt, heb je m terug tegen. Wat een leuk museum, schattig al die oude spulletjes. Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ooooh dat is niks voor mij, daar word ik alleen aar hebberig van haha.
  Maar ik denk dat mijn man binnenkort voor gaat stellen om er ook heen te gaan hij heeft je hele verhaal met zeer veel interesse meegelezen.
  Wel een heerlijk fietstochtje!
  Groetjes, Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een geweldig leuk museum is dit...
  Daar zou je mij wel een paar uur neer kunnen zetten hoor :-)
  Wat een bron van inspiratie!
  DANKJEWEL dat je ons meeneemt :-)

  Neem nu dat fornuis :-)
  Ik heb werkelijk waar nog nooit zo'n mooie gezien.
  Als ze die ooit opruimen... :-)

  Knap hoor zo'n hele fietstocht!
  Persoonlijk vind ik fietsen altijd veel zwaarder dan wandelen.
  Je gebruikt dan hele andere spieren denk ik...
  Maar jij kan het :-)
  Mijn complimenten!

  Nogmaals DANK voor deze heerlijke POST,
  hier word ik gewoon heel blij van :-)

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hey Mirjam, Elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik ben ook geen fietsfan,maar met doel fietsen of lopen vind ik wel leuk. Dua naar een museum fietsen of lopen naar een strandtent en dan heerlijke koffie drinken, Tja zo maak ik het gezonde "leven" leuk. jij ook dus... Leuke foto's en een heel fijn weekend. Liefs Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dat is een leuk en interessant museum. Op de fiets er naartoe, dan heb je ook nog twee vliegen in één klap. Een leuk museum om eens te bezoeken, maar ik ga dan niet op de fiets. Fijn weekend, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hallo Mirjam,
  ja, dat is bijzonder zo'n mooi museum in je eigen omgeving.
  En wat een mooi verhaal over die drooglegging.
  Wat konden ze vroeger toch veel nuttige dingen bedenken en met weinig materiaal de klus klaren.
  Natuurlijk wel met veel mensenhanden.
  Als je denkt hoe al die torens vroeger gebouwd zijn zonder kranen en hoogwerkers.
  Wij liepen een paar jaar geleden het pad Stelling van Amsterdam.
  We liepen ook door Hoofddorp en door de Haarlemmermeer.
  Het was voor ons een verrassing, die mooie omgeving.
  Groetjes, Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Het was zeker heerlijk weer zondag...als je dan nu naar buiten kijkt....jakkes....
  Wat een leuk museum hebben jullie bezocht en wat heb je dat leuk verteld....
  Prachtige foto's!
  Dank je wel voor je lieve reactie op mijn post Mirjam...
  Liefs Hanny en een fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat een mooi en leerzaam museum. En ik ben ook geen fietsfanaat maar het geeft je vaak zoveel energie. Zomers fietsen jan en ik ook veel maar in de winter blijft die wel vaak in de schuur staan(helaas) ik zag nogal veel bekends voorbijkomen in het museum.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Gek hè, dat er vlakbij huis vaak nog zoveel te ontdekken valt. Maar dat is juist ook leuk.
  Groetjes, Esther

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam