woensdag 28 mei 2014

Kruidentuintje

Al jaren heb ik steeds aan het begin van de zomer wat kruidenplanten in potten. Ze staan dan op een oude etagere die ik een paar jaar geleden nog zwart schilderde... De potten bleken echter gewoon te klein, want de plantjes groeiden niet echt goed genoeg en de grond droogde heel snel uit...

Vorig jaar kocht ik een paar zinken emmers en voor mijn verjaardag vroeg ik er nog een stel, samen met een zinken gieter... die staat nu handig én mooi te wezen... maar de kruiden staan werkelijk super leuk in deze zinken emmers...


Krulpeterselie, Basilicum en Tijm...

Naast de Tijm staat de Oregano...

Bovenop staat de Marokkaanse Munt, daaronder de 
Citroenmelisse en de Courgette... 

Onderaan rechts staat ook nog een Gele Paprika...

Ik ben heel benieuwd naar hoe het dit jaar zal gaan groeien. Vooral de Courgette en de Gele Paprika... die kreeg ik van Jeannette in april en ze groeien tot nu toe goed.

Het staat er allemaal ook niet alleen maar voor de leuk hoor, we gebruiken de kruiden in het eten, ik maak er ook altijd een pond kruidenboter mee, voor bij de familie BBQ en ik las net ergens dat je ook verse kruiden in olijfolie kunt doen, paar maanden wegzetten en dan heb je heerlijke kruidenolie... 

Maar verder vind ik het puur een genot om naar te kijken zo...

Verder doen ook de Lupines het erg goed in de tuin. Ik kreeg een paar jaar geleden wat zaden van mijn zusje en dit is wat er dit jaar uit komt...



Ook de kleine Anjertjes bloeien heerlijk...


Wat is het toch heerlijk in de tuin in deze tijd....

Ik wens jullie een heel fijne dag,

Lieve groet,
Mirjam

41 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige foto's Mirjam!
    Verse tuinkruiden is zó genieten! en ze groeien prachtig bij je!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaa daar zijn ze dan, de zinken emmers !
    En ze zijn mooi, Mirjam !!! Super geslaagd, en hoe goed groeien je kruiden ! Ik denk dat je de hele zomer door kunt koken en kruidenboter maken, zonder dat je zelfs iets ziet aan de plantjes...
    Het zijn wel niet de standaard zinken emmers hé, amai, daar zitten een paar mooie exemplaren tussen !
    Ach en hoe mooi zijn je lupines... Doet me altijd aan mijn kindertijd denken, oma's tuin stond vol met lupines en duizendschoon... Die beelden zijn blijven hangen in mijn hoofd, dat was zo een kleurenpracht...
    Mooie foto's Mirjam !! Nog een heel fijne dag, liefs Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ziet het er leuk uit, de kruiden in die zinken emmers. Heerlijk hè, als je zo maar even verse kruiden kunt plukken. Wij gebruiken ze ook zeer regelmatig. Basilicum is mijn favoriet. Ruikt zo lekker en smaakt heerlijk.
    Het is inderdaad zoals je schrijft een heerlijke tijd in de tuin. Genieten van alles.
    Groetjes Willy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Verse kruiden zijn heerlijk! En als je dan ook nog zo leuk kunt 'shoppen' uit je eigen kruidentuintje, is dat helemaal geweldig. Heel leuk om ze in deze prachtige emmers te zetten. Ik heb ze in grote terracotta-potten staan op de veranda-trap, lekker onder hand (knip)bereik. Maar deze versie vind ik nóg leuker!
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat staat inderdaad super leuk Mirjam en daarnaast is het ook nog eens heel lekker om de kruiden toe te passen bij het eten. Ik gebruik te weinig verse kruiden, ik trek eerder de lade open waar diverse potjes staan. Maar er gaat niets boven vers.

    Mooi dat er steeds meer in bloei komt te staan hè? Alhoewel de regen hier met bakken uit de lucht komt, is het allemaal wel heel groen....nu de zon nog, dan kunnen we tenminste weer naar buiten. Ik zit aan huis gekluisterd met een pijnlijke blaasontsteking maar krijg er inmiddels wel de balen van. Met mooi weer had ik tenminste nog in de tuin kunnen zitten ;-). Maar nog twee dagen geduld, dan schijnt het weer mooi te worden!

    Ik wens je een fijne dag, Mirjam! Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat heb je dat leuk gedaan Mirjam. Echt een kruidentuintje . Gebruik je ook veel kruiden uit je tuintje? Ik heb wel wat kruiden in de keuken staan die ik gebruik. Maar zo'n tuintje is natuurlijk enig. En dan de lupines zo mooi. Ik hou er van.
    Nog een fijne dag, liefs Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie en slimme oplossing. Zo kunnen de slakken er ook niet bij.
    Mijn lupines hebben helaas een soort schimmel en kwijnen allemaal weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ziet het er geweldig uit! Hier een appel munt plantje en een basilicum plantje op de vensterbank en meer past er ook niet bij;) Ik geniet dus ook van je fotos Liefs Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je kruidenhoekje is een plaatje! De foto's kunnen zo in een tuinboek.
    Nu je dat schrijft over zelf kruidenboter maken, denk ik 'waarom doe ik dat eigenlijk niet'. Zoiets zelf maken is vaak heel simpel en vaak lekkerder dan een kant en klaar kuipje.

    Heb je die lupines van zaad gekweekt? Ik ben helemaal verbaasd over het resultaat. Ik heb wel eens lupines gehad, maar die werden altijd tot de grond toe afgegeten door slakken. Maar ja, slakken vreten wel meer lekkers op, zoals ik laatst al blogde haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had bij de Lupinen, toen het nog maar twee heel erg kleine plantjes waren, kapotgemaakte schelpen gedaan, die zijn scherp en daar kruipen de slakken niet overheen. Daarvoor aten hier ook de slakken de beginnende plantjes hiervan op... Was een tip van en kennis en zie maar eens hoe goed het heeft geholpen. Dit is wel al twee jaar geleden, de plant is in twee jaar dus goed gegroeid...
      Lieve groet,
      Mirjam

      Verwijderen
  10. Wat een geweldig zicht al die kruiden in de emmers! Mooi, en handig! Hier zijn de slakken ook flink aan het schranzen, helaas.. Mijn arme rode parikaatje is al bijna verslonden :( Ik ga die schelpentip zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat mooi Mirjam de kruiden in de zinken emmers en op verschillende hoogtes. Maar doordat het allemaal in zink zit toont het toch rustgevend.
    Ik knip ook bijna dagelijks van de kruiden, lekker vers. Maar ik wil ideeën van de kruidenboter en de olie ook eens maken. Gebruik je voor de kruidenboter gewone boter of roomboter en dan het toevoegen van wat kruiden?
    Je bloemen staan er ook mooi bij.
    Fijn lang weekend. Groetjes, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak de kruidenboter van gezouten roomboter, voeg daar flink wat uitgeperste tenen knoflook aan toe en dan fijngehakte peterselie, oregano en basilicum er door heen... De roomboter laat ik eerst lekker zacht worden dan roert het veel makkelijker... En minstens een dag van tevoren maken, dan kunnen de smaken lekker intrekken. Voor de kruidenolie dezelfde kruiden in olijkolie doen, maar dan met hele knoflooktenen...
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  12. Dit is echt een genot om naar te kijken, zo mooi die combinatie van zink en de kruiden. En zo heerlijk om je eigen kruiden te kunnen gebruiken, zoveel lekkerder! Ik tuinier sinds kort op hoogte, zo fijn voor mijn rug. De kruiden in deze nieuwe bakken moeten nog groeien, dus ik knip voorlopig nog even uit mijn oude kruidentuin. Zelfgemaakte kruidenboter is ook zoveel lekkerder!
    Je planten staan er ook al zo mooi bij! Na vandaag komt de zon gelukkig weer terug dan kunnen we weer lekker genieten in en van de tuin!

    Fijn Hemelvaartsweekend Mirjam!
    Liefs, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat gaat helemaal goed komen met die zinken kruidentuin van jou Mirjam.
    Zon en een goed afwateringssysteem is alles wat de meeste kruiden nodig hebben,aan natte voeten en tocht hebben kruiden 'n hekel.
    Zó fijn om verse kruiden binnen handbereik te hebben,ik zou niet zonder kunnen.
    Denk dat we eerdaags nog wel eens een zomerse maaltijd voorbij zien komen uit het kookboek ''Eten met de groenten van Jon'' op smaak gebracht met de verse kruiden van Mirjam.

    Fijne dag en lieve groet en bedankt voor je lieve reactie op Kreta post.
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een leuk idee Mirjam! Wij hebben het ook in de hoogte maar komen er idd ook achter dat er eigenlijk te weinig ruimte is om te groeien! Jouw idee (en die van Tjits....die zag ik ook net) is toch beter.
    Maar je moet toch wat te wensen over houden hè.
    Heerlijk om af en toe zo uit de tuin te plukken! (alleen nu niet in deze vieze prutregen! Bah)

    Fijn hemelvaartsweekend met veel zon(hoop ik)
    groet Trijnie

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ga jij trouwens ook altijd met je handen door de tijm....of is dat alleen een rare tik van mij??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja, dat is zo heerlijk...die geur die daar dan van af komt... Ook een tik van mij dus..hihi...
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  16. Zaai eens wat Rucola in zo'n grote emmer! Grote kans dat dat ook erg goed gaat ;)... Wist je dat je kruidenboter in kan vriezen? Zo heb je inde winter nog verse echte kruidenboter!
    Groetjes Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rucola nog nooit gedaan, ik heb wel pluksla voorgezaaid, ben heel benieuwd naar wat daar van gaat komen...
      Fijne avond,
      Groetjes,
      Mirjam

      Verwijderen
  17. Het is zeker een fantastische tijd in de tuin nu. Je hebt helemaal gelijk. Ik doe dat ook regelmatig, olie met kruiden. Is heerlijk. Je kunt van de munt ook thee zetten, maar dat doe je vast al. Ik vries ook wel eens kruiden in. In het vakje van de ijsklontjes. Gebruik ik ze later in de soep of in sausen of zo. Dank voor je lieve woorden op mijn blog, maar jij was het niet hoor. Echt niet. Ik geniet juist erg van jouw bezoekjes :-) Ik vind het ook net zo fijn om hier te komen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik moet even opnieuw beginnen :-). Slim om je kruiden op deze manier 'onder te brengen'. En het staat nog eens geweldig ook! Heerlijk om veel kruiden te verwerken in het eten, doe ik ook steeds meer en meer. Je lupine is trouwens prachtig! Ik wens je fijne dagen, Mirjam! Liefs, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een leuke oplossing voor je kruiden is dit Mirjam. En het staat er allemaal al zo mooi bij. Je hoeft niet te gieten met dit weer, dat is weer een voordeel dan, haha. Nu maar hopen op mooi weer. En wat is je lupine prachtig. Groetjes, Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat leuk je kruiden zo.......en ja heerlijk als we weer naar buiten kunnen......kom maar op met het mooie weer weer.....hihihihi..liefs Ria..x !

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ook alweer een goed idee....ik kom net van Tjits af...dat zag ook goed uit, maar deze emmers zijn ook super leuk en zo practisch....goed bedacht Mirjam....en wat zijn de Lupines mooi....zijn deze niet 2-jarig....Ik wil ze eigenlijk ook wel weer graag in mijn tuin hebben....fijne dag morgen en lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeetje Marjon, dat weet ik niet eens, dan mag ik wel snel weer nieuwe zaden planten, want dit is al het tweede jaar dat de plant bloeit. Vorig jaar met maar 2 bloemen, en nu wel vijf...
      Fijne avond,
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  22. Heel mooi gevonden die zinken emmers .
    Is dit niet het leukste dat er is: verse kruiden uit je eigen tuin halen .
    Wij hebben ze hier ook allemaal .
    Nog een fijne week,
    Groetjes jilly

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat leuk al die emmers met kruiden. Ik heb ook wel eens kruiden gehad maar vergeet dan toch om ze te gebruiken:) En ik lees et dat lupines 2 jarig zijn, dat verklaart waarom ze bij mij zijn verdwenen. En ik dacht dat ze het in mijn tuin niet leuk vonden.....lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Altijd lekker verse kruiden uit eigen tuin en ze staan ook nog eens prachtig in die zinken emmers!! Mooie verzameling.

    X Els

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Prachtig die zinken emmers. Dat geeft alleen al sfeer in de tuin.
    Wat zal het lekker en geurig worden als je straks gaat koken!
    Je lupines en anjers zijn prachtig!
    Heerlijk al die groei en bloei!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ja hoor.. ook hier lekker aan het kruid! Even de hand er langs en oohh... wat een heerlijke geuren!

    Ik wens jou en je geliefden ook graag een fijne Hemelvaartsdag toe. Alvast een mooi weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Superleuk die emmers! Schelpen bij de lupines strooien, goed idee, ga ik ook doen, mijn lupines worden elk jaar kaalgevreten.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Wat een leuk hoekje heb je zo Mirjam.
    Ik ben ook dol op zink en dan zo mooi met het groen van die kruiden...en nog lekker ook.
    Gezellig hè dat alles weer groeit en bloeit.
    Ik heb nog wel een tip voor je over het citroen/munt drankje van mijn laatste post: je moet de munt niet tè lang laten staan want dan wordt het bitter.
    Ik had het 's ochtends gemaakt en 's avonds bij de BBQ smaakte het ineens niet meer.
    Maar het is wel héérlijk fris en lekker voor de dorst ;)
    Ik wens je een fijne hemelvaartsdag en het belooft weer mooi weer te worden.
    Hier regent het nu nog maar daardoor lekker even bloggen ;)

    Lieve groet, MJ

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat een super idee om de kruiden in van die mooie emmers te zetten. Het is niet alleen mooi maar ook praktisch want in zo'n emmer hebben de planten goed de ruimte en doen ze het zeker beter dan in een pot. Je lupine bloeit ook prachtig, hier heb ik ook wel enkele bloemen maar ze zijn hoofdzakelijk kaalgevreten door die naaktslakken.
    Lieve groet,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Het lijkt me heelrijk om zo je kruiden bij de hand te hebben, niet alleen decoratief en heerlijk geurend, maar ook lekker een handje verse kruiden door je soep of salade.
    Het staat zo mooi Mirjam, al die potten bij elkaar, een geweldig leuk idee.

    Lieve groet, Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Leuk!!!! Hier ook heel veel kruiden ind e tuin, maar dan in de vaste grond. Dit jaar voor het eerst ook een zinken emmer gevuld. Kijken hoe dat gaat. En op je lupines ben ik stikjaloers! Die zijn zo mooi en ze ruiken zo ontzettend lekker, maar hier op de klei komen ze nooit meer op. En in Zweden zitten wij precies op veengrond en daar zetten ze ook geen voet in de aarde. Gelukkig staan de bermen er wel vol mee.

    Liefs Anna Marie.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hoi Mirjam, wat staat dat gezellig in je tuin met al die zinken emmers, en je kruiden doen het er goed in zo te zien. Maar waar is je zinken weckketel gebleven? doe je daar geen kruiden in? Ik heb ook nog wel peterselie kruiden voor je, kom ze maar eens op halen. Lieve groetjes, mam.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Wat is dat leuk gedaan met die emmers! Dat jullie maar weer veel kruiden mogen oogsten.
    Fijne avond.
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  34. En ik maar denkend at mijn kruidentuintje al iets was( een mand vol).
    Wat mooi en fijn is de jouwe!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hallo! Hopelijk heb je er afgelopen jaar nog lang van kunnen genieten! Ik vroeg me af welk formaat jouw zinken emmertjes zijn? En bleken ze op langere termijn ook nog groot genoeg voor je kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De emmers hebben een inhoud van 10 liter, zoals ook op de foto te zien is. Het staat namelijk op de emmers... En ja, voor een heel seizoen zijn deze emmers groot genoeg. We hebben de hele zomer van de kruiden kunnen genieten...
      Groetjes,
      Mirjam

      Verwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam