woensdag 16 december 2015

Mussen

Boven ons kippenhok, of liever boven hun ren, groeit een hulststruik, tegen de schutting aan. Dit jaar zit deze vol met mooie rode bessen. 
In die hulststruik zitten sinds afgelopen voorjaar zeker twee mussennesten. Afgelopen zomer hebben we steeds van die jonge musjes op de takken gehad, en in de kippenren, tussen de kippen in. Ze deden zich tegoed aan het kippenvoer. En de kippen vonden het prima. Het kwam voor dat er zeker 30 mussen in de tuin waren, en je kon ze van verre horen.Nu hangen er buiten mezenbollen, voor de meesjes, maar die meesjes hebben er niets aan hoor. Zodra er zo'n mezenbol hangt wemelt het van de musjes er omheen.Heel leuk om te zien vinden wij, en het klinkt ook altijd heel gezellig, zeker met het getok van onze kippen er doorheen.

Verder in de tuin zijn de eerste sporen van het voorjaar al zichtbaar, door het zachte weer natuurlijk.
De eerste geplantte bloembollen laten al weer hun kopjes zien. De bollen die al jaren in de grond zitten komen al flink ver boven de grond uit en het eerste blauwe druifje is een feit.
En dan moet de winter nog komen.

Heel fijne woensdag,
Liefs,
Mirjam

31 opmerkingen:

 1. Oh wat leuk al die musjes! Ziet er geweldig uit. En wat vroeg he al die bollen Liefs Sabine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van alle vogels houd ik het allermeest van mussen en meesjes. Leuk!! Maar wat idioot van die blauwe druifjes hè. Ik ben persoonlijk blij dat het niet koud is, maar ik denk tegelijkertijd dat dit toch echt niet goed kan zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mussen zijn zo gezellig, We heben hier veel hagen en klimop en daardoor een gezelligebedrijvigheid van mussen. Blijft genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat geweldig zo'n mussenkolonie in je achtertuin, stiekem ben ik wel een beetje jaloers ;o) Helaas zie je tegenwoordig overal van die urnentuinen verschijnen (lees: grote grijze tegels en grijs grint, versierd met twee hoge zwarte potten met iets groens erin). Een ongelofelijke verarming van de natuur, zeker voor alle vogels. Geweldig dat het bij jullie zo heerlijk groen is voor alle vogels en overige natuur :)!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha Stefanie; een urnentuin!!! Wat een vondst dat woord. Het zegt het wel goed trouwens: zulke tuinen zijn helemaal dood!

   Verwijderen
 5. Bij ons wonen de mussen onder de dakpannen en gelukkig hebben we net als jij bijna altijd wel vogels in de tuin. Wat is dat altijd een mooi gezicht hè!! Dat de kippen zo het voer voor hun snavel lieten wegpikken!! Goed opgevoed hoor ;-).
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik die lentebloemen zie opkomen maak ik me altijd zorgen dat ze zullen doodvriezen als het eindelijk wat kouder wordt....

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fotogeniek die musjes ;-) Geeft leven & gezelligheid in de tuin. De laatste winters zien we het steeds meer, eerst de bloembollen uit, dan pas komt de echte kou | winter. Of zal het komend jaar, tot maart zo zacht blijven?

  Liefs!
  Yet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mussen zijn geweldig! En in die hulst hebben ze natuurlijk ook een fantastische plaats om te verstoppen. Bizar dat er in december al blauwe druifjes omhoog komen. Hier hebben we ze nog niet gespot in de tuin. Wel is alles heel erg nat.

  Prettige dag vandaag!! Anna Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hier zie je zo weinig musjes meer...heel veel duiven en kauwtjes en wat meesjes. Dus hoe leuk is het om familie mus in je tuin te hebben..prachtige foto's Mirjam!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haast niet te geloven dat jullie nog mussen hebben. In mijn jeugd waren ze er in overvloed.
  Momenteel bezoeken veel mezen in allerlei soorten, vinken en groenlingen onze voederplek.
  Liefs, Jeanny.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben in het najaar vaak even een invasie van mussen, maar momenteel is het hier rustig. Het is inderdaad een mooi gezicht om hun bedrijvigheid te zien en het lijkt mij helemaal mooi om de mussen tussen de kippen te zien scharrelen.

  Hier loopt de hortensia ook al een beetje uit. Met die hoge temperaturen van de komende dagen raakt de natuur helemaal van slag. Zelf heb ik niet zoveel problemen met hogere temperaturen, maar de gevolgen wereldwijd baren mij wel zorgen. Er wordt voorspeld dat februari en maart heel winters gaan worden, dus wie weet.

  Een fijne dag, Mirjam! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi hoe je de mussen op de foto hebt gezet. Het is net een groep parkieten als de mussen zo zitten te tjilpen. Hier pikken de mussen ook het voer van de kippen vlak bij de snavel weg.
  Wel erg vroeg je blauwe druifje om nu al te bloeien.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat blauwe druifje is wel erg vroeg, de natuur lijkt behoorlijk in de war nu het weer zo mild is voor de tijd van het jaar. Die musjes zijn schattig en zo goed gefotografeerd. Het mussenbestand loopt wel achteruit in Nederland maar bij jou gelukkig nog niet. Hier zien we weinig mussen, mezen, vinken en groenlingen zitten er veel meer, raar hè. Komt misschien wel dat we geen kippen hebben.
  Lieve groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De mussen zijn heel mooi op de foto gezet. Het is zulk zacht weer. De weerman heeft het zelfs over 17 graden van de week. Vind ik stiekem niet zo erg hoor. Maar het is wel raar zo met de kerst.

  Groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie schattige musjes op de foto's... super gelukt trouwens die foto's!
  Komt niet goed met de tuin...de plantjes zijn helemaal hun kluts kwijt door de warme temperaturen... die gaan de vrieskou (zou die nog ooit komen?) niet overleven...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoe bestaat het een blauw druifje ik ben meteen ook gaan kijken maar ze komen wel omhoog maar ik zie nog geen knopjes. Hier zie je nog maar weinig musjes meer koolmeesjes e.d. Wij hebben een hulstboompje in de tuin staan en daar zijn de merels dol op. Langzaam zie he het rood van de besjes verdwijnen. Mooie duidelijke foto's heb je toch altijd.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk al die mussen en meesjes in je tuin en ze dan ook nog goed op de foto te krijgen. En dat vroege blauwe druifje doet je naar de lente verlangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk die musjes! De natuur is van slag en dat is ook niet zo gek, Helga (van het weerbericht) zei gisteren dat het maar goed is dat het vandaag zou gaan regenen, anders kan het ook nog zijn dat er mensen zijn die last krijgen van hooikoorts, niet te geloven toch!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige al die musjes in de tuin! Iedereen en alles is van slag door het warme weer.

  Liefs, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig, Mirjam, al die foto's van de musjes!
  Hier zijn ze gelukkig ook nog en omdat een heel aantal weel voedsel heeft hangen zijn ze ook aardig tam. Ik vind het altijd een prachtig gezicht.
  Het weer is natuurlijk veel te warm. Als het gaat vriezen kan ik mijn seringenboom in het voorjaar vergeten, want de knoppen staan al open.
  Ik zag dat Ingrid schreef dat februari en maart koud voorspelt worden, maar El Nino komt eens in de vijf jaar en zo ook komend eind december. En als El Nino geweest is komt er altijd een heel nat voorjaar. Dus, wie zal het zeggen.
  Geniet van al het moois om je heen!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heerlijk zoveel vogeltjes om je heen, hier wemelt het ook van de vogeltjes in de kippenren, die zich net als bij jullie tegoed doen aan het kippenvoer.
  Ik heb vanmiddag nog buiten thee gedronken, niet normaal zo zacht is het! Wel heel lekker, maar als er nu maar geen lange vorstperiode komt, dan gaat er zoveel kapot in de natuur..

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je hoort hier s'ochtends ook de vogeltjes al fluiten, de natuur slaat echt op hol .
  Vandaag leek het wel lente , maar mij hoor je niet klagen .
  Lekker van genieten ....
  Groetjes
  Christel ,Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ja, wat een rare tijd is het eigenlijk hè! Hier komt ook al zoveel boven de grond maar de rozen van afgelopen jaar bloeien ook nog! Maar goed dat er een klimaatconferentie is geweest....?
  Mooie foto,s van de vogels!

  Groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. een invasie van mussen, wel spijtig voor de meesjes.
  goh, ik hoop dat die bloemetjes de winter (als er nog een winter komt) zullen overleven.
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik vond je mussenfamilies al leuk! Maar toen ik verder las en je blauwe druifje zag werd ik helemaal enthousiast.. we slaan de winter gewoon één keer over!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Zo gezellig, vogeltjes in je tuin! De merels horen we soms 's ochtends ook alweer fluiten!
  Bijzonder hoor, dat de bolletjes alweer bloeien, maar genieten is het wel zeker!
  Fijn weekend verder, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam