dinsdag 11 oktober 2016

Pompoentaart

Zaterdag kwamen dus mijn ouders en mijn zussen bij ons pompoensoep eten en voor het dessert maakte ik daar een heerlijke pompoentaart bij. Ik kreeg het recept van Stefanie, van het prachtige blog Villa Zeezicht. Ik plaatste onderstaande foto de volgende dag op mijn Instagram account en op facebook en toen kreeg ik allemaal vragen om het recept. Ik vroeg aan Stefanie of ze het goed vond dat ik haar recept met jullie ging delen en gelukkig vond ze het goed. 

Hier komt-ie dan...


Benodigdheden voor de koeklaag:
200 gr bloem                                             
85 gr koude boter                                     
maïsolie of zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker  
25 gr suiker 

Voor de vulling:
1 kg pompoen
1 citroen
zout                                                                             
3 eieren
1 vanillepeul
150 gr lichtbruine basterdsuiker
2 dl crème fraiche
1 thl koekkruiden

Werkwijze deeg:
Zeef de bloem in een kom, snijd de boter hierin klein en wrijf het tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg.
Roer er de suiker, een mespunt zout en de vanillesuiker door.
Voeg 3-4 eetlepels ijskoud water toe en kneed er snel een soepel deeg van.
Leg het in folie 30 min in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap en bekleedt hiermee een quichevorm van 26 cm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart.

Werkwijze vulling:
Verwarm de oven voor op 225°C
Snijdt het vruchtvlees van de pompoen in stukjes.
Stoof de blokjes pompoen in 1 eetlepel olie met ½ dl water en een opengesneden vanillepeul in ca. 20 a 30 min. Regelmatig goed omroeren en eventueel nog een klein scheutje water toevoegen, anders brand het snel aan.
Als de pompoenstukjes zacht zijn en het vocht verdampt is, de vanillepeul eruit halen en het merg er met een scherp mes uithalen. Dit merg weer toevoegen aan de puree.
Pureer de massa tot hij glad en romig is. Laat afkoelen.
Rasp de schil van de citroen                            
Klop de eieren met de basterdsuiker tot een romig mengsel.
Schep de crème fraiche, citroenschil, koekkruiden, 2 eetl olie en pompoenpuree erdoor.
Schep de vulling in de quichevorm.
Van wat eventueel overgebleven deeg kun je nog deegblaadjes maken en die op de taart leggen.
Eventueel wat gehakte walnoten eroverheen strooien.
Temper de oven na 10 min tot 180°C.
Bak de taart middenin de oven 50-55 min.
(Lekker met gemberroom, klop hiervoor 1/8 l slagroom stijf met 2 eetl gembersiroop)

Ik overigens helemaal niet de oventemperatuur getemperd, dat lees ik nu pas nu ik het recept hier overtyp. Ging gelukkig heel goed, op 225 graden.
Ik gebruikte geen quichevorm maar een springvorm, omdat ik anders nooit alle vulling er in kwijt kon. Mijn quichevorm is wat kleiner.

En die gemberroom was ook lekker, maar zonder is de taart minstens net zo lekker.
De walnoten liet ik achterwege en van wat overgebleven koekdeeg maakte ik inderdaad heel kleine koekjes in de vorm van blaadjes. Die legde ik na het bakken van de taart, er bovenop.

Ik hoop dat jullie hier net zo van zullen genieten als Stefanie dat deed, en net zoals wij dat zaterdag deden.

Fijne nieuwe week,
liefs,
Mirjam




24 opmerkingen:

  1. Ziet er ook heel erg lekker uit, die ga ik dit weekend maken. Dank je voor het delen, groetjes, xxx Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit deze taart! liefs Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is alleen al een plaatje om naar te kijken, super! Ik wil al langer een pompoentaart proberen, maar maak dan een een-persoonstaartje, want denk dat mijn vriend er niet heel blij van wordt ;-) Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel voor het recept van deze pompoentaart. Binnenkort bezoek dus kan ik het dan gaan maken.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Friends on Insta, friends on blogland.What a beautiful space you share Mirjam!
    Olympia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is lekker!
    De pompoentaart van juf Els?
    Fijn dat het recept weer terug is, op haar oude blog is het niet meer te vinden.
    Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad het recept van juf Els! Dat had ik er eigenlijk even bij moeten zetten.
      Fijne avond Willy,
      Liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
    2. Hahahaha, een échte kenner, die Willy ;o) Ofwel een 'ouwetje' uit de tijd van het blog Lupineke! Fijn dat jullie hem zo lekker vonden :)

      Verwijderen
  7. Het ziet er heerlijk uit! De koekjes bovenop maken het plaatje helemaal compleet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een schitterende taart! Als hij net zo smaakt als hij er uit ziet dan is het verrukkelijk. En wat leuk dat er zo enthousiast gereageerd werd op je instafoto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hij ziet er echt zó lekker uit!! Heb echter nooit pompoen op en bakken doe ik graag maar liefst zonder geraffineerde suikers dus weet neit of dit 'm gaat worden dan....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ook een variant met alternatieve suikers, ofwel agavesiroop/ahornsiroop. Zal hem snel op mijn blog zetten!

      Verwijderen
  10. De taart ziet er lekker uit. Misschien toch eens proberen. Pompoen soep viel hier niet zo in de smaak maar misschien lag het aan mijn kookkunst. Nou ja kunst misschien had ik het niet goed gedaan.
    Groeten
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb alvast twee pompoenen gekocht. Je taart zie er verrukelijk uit en de pompensoep die ik een paar dagen gelden in Spanje at was ontzetten lekker. dat wordt dus koken en bakken.

      Verwijderen
  11. Hé Mirjam deze taart ziet heerlijk uit, bedankt voor het recept...ik begin toch het bloggen te missen...toch even iets persoonlijker. Ik heb pompoensoep gemaakt en de heren trokken eerste instantie een vies gezicht maar vonden het daarna heerlijk...kan ik deze ook eens gaan proberen...lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ohhh lekker recept, ga ik binnenkort mee aan de slag.
    Fijne dag groetjes Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  13. hmhm..ziet er lekker uit,recept maar in mn receptenboek geschreven!dank en groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dank je voor het delen van het recept Mirjam, lijkt me heerlijk!

    Fijne dag! Liefs Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit ziet er heerlijk uit...wie weet zien we de komende tijd hier in blogland meer van die fraaie foto's verschijnen!

    Ik wens je een fijne dag! Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hij ziet er erg lekker uit, leuk versierd ook met die blaadjes. een op en top herfst taartje!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wauw, wat mooi en leuk dat je het recept deelt! Kben heel benieuwd hoe ze gaat smaken! :)

    Lieve-Groetjes,
    Verie

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ziet er heerlijk uit.....ben dol op pompoen. Was ie moeilijk te maken.....? ha want wil hem graag eens maken.

    Fijn weekend

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam