maandag 17 maart 2014

Anne Frank huis...

Jaren geleden ging ik met Sanne, met haar klas, naar het Anne Frank huis in Amsterdam. Sanne zat ik groep 7 denk ik... Ik had Laura beloofd er ook nog eens met haar heen te gaan, maar dat was er al die jaren nog niet van gekomen. Afgelopen oktober wilden we er heen gaan, maar omdat het die zondag zo regende en er een grote rij buiten stond, reden we verder naar een ander museum ...

Vorige week maandag gingen we dan eindelijk toch. Ook Sanne ging mee. Dit keer was het nog mogelijk om online de kaarten te kopen, dus we hoefden niet in de rij, maar konden door een andere deur zo naar binnen.   

Wat je daarbinnen ziet blijft ontzettend indrukwekkend, je krijgt er kippenvel van, als je je bedenkt wat daar, in dat achterhuis, heeft afgespeeld, zeventig jaar geleden...
Op ons gemakje hebben we alles bekeken, we waren er wel even stil van...





Laura maakte deze serie foto's met haar telefoon...

Toen we weer buiten stonden liepen we nog even de Westerkerk binnen. Deze kerk is een protestantse kerk, en daarom heel sober ingericht. Er was een pianist aan het oefenen en een schilder was bezig met zijn schilderijen...





Het was een uitje dat indruk heeft gemaakt, en dat we niet snel zullen vergeten.

Ik wens jullie allemaal een heerlijke nieuwe week,

Lieve groet,
Mirjam

32 opmerkingen:

 1. Een bezoek aan het Anne Frank huis lijkt mij ook heel indrukwekkend. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik vermoed dat ik dat ook zo zou ervaren. Opgesloten voor de buitenwereld in een continue spanning ontdekt te worden is onmenselijk, hoe houdt iemand dat vol. Waardevol dat wij nog kunnen zien hoe het toen was, om de vrijheid van nu des te meer te waarderen.

  Een fijne dag Mirjam! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is mooi dat het Anne Frank huis bewaard is gebleven. Om stil van te worden...De Westerkerk is ruim en lekker licht. Jullie hebben inderdaad bijzondere indrukken opgedaan!
  Fijne dag, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan en ik hebben een paar jaar geleden voor het Anna frank huis gestaan maar er stond toen zo'n rij, dat we besloten het een andere keer te bezoeken. Helaas is daar nog steeds niets van gekomen. Het is natuurlijk heel indrukwekkend om daar te staan. Het is ook goed om stil te staan dat je helemaal afgesloten van de buitenwereld en afhankelijk van een paar mensen daar moet vertoeven. Heftig hoor.
  Mooie foto's Mirjam.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een mooi uitje!! Ik houd van Amsterdam :-)
  en als zoonlief straks wat ouder is, neem ik hem ook mee naar het huis van Anne Frank.

  Fijne week! Liefs, Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk, een uitstapje naar Amsterdam. In het Anne Frank huis ben ik nog nooit geweest, kan me voorstellen dat je daar wel even stil van word. Amsterdam is zo'n mooie oude stad en er is zo veel te zien, Frans en ik waren er vorig jaar nog een dagje en verder ga ik wel eens met Maaike (oudste dochter) zaterdags naar de Noordermarkt, naar Natuur en Boek en naar King Louie, een leuk modewinkeltje, gewoon flierefluiten.
  Lieve groet en weer een fijne week!
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben zelf nog nooit in het Anne Frank huis geweest en ik kom er dus ook nooit meer, maar ik kan me goed voorstellen dat het indrukwekkend is. Fijn dat ik dankzij jouw fotos toch een blik binnen kon werpen. Liefs Sabine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaren geleden zijn wij ook met de kinderen naar het Anne Frank huis geweest, ook op ons maakte dit een hele diepe indruk.. bij het zien van jouw foto's komt dat gevoel ook weer terug.. onvoorstelbaar wat zich daar afgespeeld heeft..

  Fijne week Mirjam,
  liefs Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook wij zijn twee jaar geleden op een maandag geweest (vooraf kaarten besteld, zo handig!). Het was zeer indrukwekkend. Iedereen werd er ook stil van, terwijl we gewoon in stroompjes langs alle kamers liepen. We waren met de twee jongsten en ook zij waren onder de indruk. De geschiedenisles kreeg een beeld én een gevoel.
  Daarna zijn we ook naar de Westerkerk geweest. Prachtige kerk, mooi licht.
  Grappig dat we dit dus precies hetzelfde deden, op een zelfde dag van de week....
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben er nog nooit geweest, maar wil er altijd graag nog een keer heen. Lijkt me inderdaad heel indrukwekkend en ook belangrijk gezien de geschiedenis die eraan verbonden is.

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat kan ik me voorstellen Mirjam!
  Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik lees wel veel boeken over de oorlog. Altijd in deze tijd van het jaar komen er ook nog weer veel nieuwe boeken uit, bijv. van mensen die uiteindelijk toch nog zelf of met hulp hun herinneringen op papier zetten. Ook die boeken zijn vaak heel indrukwekkend.
  En natuurlijk heb ik Anne's boek gelezen, meerdere keren.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's. Wij zijn er twee jaar geleden geweest. Mijn zus was toen in Nederland op bezoek, samen met haar dochter. Die wilde er heel graag naar toe. We hebben toen uren in de rij gestaan, maar het was het wachten waard. Wat indrukwekkend zeg.

  Gezellige week, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prachtige foto's... ja zoiets vergeet je niet zo gauw en dat moet ook niet ..prachtig die kerk altijd zo mooi om plaatjes van te schieten ... mooi hoe die schilder daar haar werk zit te doen ....wens je een fijne week lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hoi mirjam, wij zijn daar nog nooit geweest, maar het moet zeker indrukwekkend zijn om dat te zien en lezen. ik wil daar toch nog graag een keer naar toe als het mogelijk is. jij hebt er mooie foto`s gemaakt.het is te hopen dat zo iets nooit meer gebeurd. lieve groetjes, mam.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi verslag! Ik ga binnenkort met mijn jongens naar het Anne Frankhuis, ben me zeer bewust van de waarde om dit soort dingen door te geven!

  Liefs Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Daar is het altijd erg druk.....het is inderdaad heel indrukwekkend om daar rond te lopen....ik kreeg er kippenvel toen ik er liep....
  Prachtige kerk dat heb je mooi op de foto gezet Mirjam....
  Fijne dag en liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedankt voor je verslag. Ik ben nog nooit in het Anne Frank-huis geweest, maar ik wil het nog wel eens ervaren. Gewoon, omdat het belangrijk is. De Westerkerk ziet er prachtig uit. Een sobere inrichting laat de vorm vaak juist mooi naar voren komen.
  Groetjes, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag lieve Mirjam,

  Ik begrijp het zo goed dat jullie onder de indruk zijn gekomen.
  Dat heb ik ook altijd weer...
  Diep verdriet dat door de foto's ineens een gezicht krijgt.
  Zo'n jong meisje...
  haar leven is haar afgenomen.
  Nee...
  dit mag NOOIT meer gebeuren!

  Wel fijn dat jullie dit SAMEN konden delen lieve Mirjam!
  Dat is dan heel waardevol.

  VEEL LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben er vorig jaar met de 2 jongste kinderen geweest, eigenlijk zouden
  alle kinderen dit moeten zien vind ik.
  Het maakte op mij ook diepe indruk en nu ik er aan terugdenk nog steeds...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ook hier staat een bezoekje aan het AnneFrank huis nog een keertje op de planning,dochterlief van 11 is behoorlijk gefasineerd erdoor dus mag het niet ontbreken he ??
  Het is behoorlijk indrukwekkend,eigenlijk krijg ik er gewoon onwijze kippevel van...brrr..
  Groetjes Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Indrukwekkend om daar binnen te lopen,het maakt zo;n indruk, je kunt het je bijna niet voorstellen hoe dat geweest moet zijn,
  Mooi om dat nu samen nog eens te doen.
  Fijne week Mirjam.

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lang geleden is het al weer dat wij er met de kinderen zijn geweest: toen stonden er nog niet van die lange rijen! Maar het was mooi om te zien dat onze kinderen ook onder de indruk waren. Het is zo goed voor kinderen om ook eens naar zoiets toe te gaan ipv een pretpark. Dit is van een hele andere orde natuurlijk maar erg belangrijk voor ze!
  Mooie foto's van de kerk: een katholieke kerk is vaak overdadiger maar een protestantse kerk is weer mooi in alle eenvoud!
  Een mooi verhaal.

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat weet ik nog goed dat we daar stonden met onze klas; zwaar onder de indruk, ik zal een jaar of tien geweest zijn. We kregen een rondleiding als ik me het goed herinner. Om dan die beruchte 'deur' in het echt te zien, wetend van de besloten kleine wereld daarachter ... Nu onze kinderen ouder zijn en ook het verhaal van Anne Frank een beetje kennen, hoop ik ze nog eens mee te kunnen nemen...wie weet! Mooie foto's, ook van de kerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ook toen hier een van de kinderen in groep 7 zat ben ik mee geweest als klassenmoeder. En ik kan me er nog zoveel van herinneren dus dat liet wel indrukken achter. Het is ook zo aannemelijk en goed voor te stellen hoe Anne en haar familie er gewoond heeft ook voor kinderen.
  Groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo,
  Ja, ook van mij is het lang geleden dat ik daar was.
  Ooit met de kinderen.

  Fijn, om zo met je dochter op pad te gaan.
  Dat zijn van die gouden dagen.

  Groetjes, Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jongste heeft zelf aangegeven dat hij daar echt nog een keer naar toe wil. Goed eigenlijk dat het zelfs na 70 jaar nog diepe indruk maakt op 'jeugd van nu', maar onbeschrijfelijk wat dit voor hel voor de familie Frank moet zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. het huis heb ik nog niet gezien. maar natuurlijk las ik wel het boek, jaren geleden, en later zag ik ook een verfilming. heel emotioneel! dat maakte enorme indruk op me!
  fijne week, groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 27. In een zomervakantie wilden wij dit museum ook gaan bezoeken maar een wachtrij van 3 uur en daar hadden wij helaas geen zin in. Het lijk me adembenemend en bij het zien van de foto's laat het een diepe indruk na...lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hallo Mirjam,

  ik ben er ook ooit geweest, al heel lang geleden. Wij wilden ook nog wel weer toen we de laatste keer in Amsterdam waren maar ook toen hele lange rijen en dan houdt het je toch tegen. En inderdaad regende het toen ook ….

  Mooie foto's van de kerk , wat zijn dat toch imposante gebouwen. Ik verwonder me altijd weer over hoe ze zoiets hebben gebouwd.

  Ik wens je een fijne dag verder, lieve groet Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik ben er ook eens geweest en ook op mij had het veel indruk gemaakt.
  Je kan je er niets bij voorstellen zoiets mee te moeten maken!

  Groetjes Wilianne

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben er 2 x geweest en de laatste keer alweer een jaar of 10 geleden met mijn dochter, ze zat in groep 8. Indrukwekkend als je er rond loopt, je voelt de sfeer. Mooi om dat samen met je dochters te doen. Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik ben er ook nog niet geweest, maar eigenlijk moet iedereen dit eens bezoeken. Goed om het met een schoolklas al te doen. Heel indrukwekkend en zoiets vergeet je nooit meer.
  Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wij zijn er nog nooit geweest! Lijkt me erg indrukwekkend om daar een kijkje te gaan nemen!!

  Fijne middag
  X Els

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam