woensdag 5 november 2014

Zuurkool maken

Vorige week maakten wij zelf zuurkool...

We kochten een paar witte kooltjes en schaafden deze...




Deden er jeneverbessen bij, laurierblaadjes, komijnzaad, karwijzaad, karnemelk en een flinke scheut witte wijn...



Daarna hebben we het heel goed gestampt, om alles nog eens goed te kneuzen.


En nu maar wachten tot het zover is dat we het kunnen eten... Dat kan nog een paar weekjes duren hoor...haha...



Er zullen er genoeg zijn die niet aan zuurkool moeten denken, maar wij vinden het heerlijk en het hoort zo bij de winter...

***************************************************************************************
Dan nog even wat anders;  Gerry, van het blog Merel Viool (klik) belde mij met het verzoek jullie te laten weten dat haar computer stuk is. Ze kan dus nu even niet de blogs lezen en/of reageren... maar gelukkig is er verder niets mis hoor. Gerry krijgt binnenkort een nieuwe pc en tot die tijd is ze even offline... 
Ze meldt zich zelf weer via het blog als ze weer online is...

***************************************************************************************

Ik wens jullie een heel fijne dag,

Lieve groet,
Mirjam

38 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken. Hier staat zuurkoolstampot eigenlijk bijna nooit op het menu, omdat de kinderen ervan gruwen. Manlief en ik vinden het af en toe nog wel eens lekker. Het hoort inderdaad echt bij de winter, met zo'n lekker speklapje erbij...hmmm. Toch maar weer eens maken...sorry kids.
    Ik wist trouwens helemaal niet dat dit proces van inmaken zó lang duurde. Wel had mijn moeder het wel eens over zo'n zuurkoolvat bij de slager, waar porties uit werden geschept. Maar ik dacht dat dit meer om de nostalgische opslag was. Je hebt trouwens wel een hele mooie schaaf...
    Vervelend voor Gerry dat ze even niet 'online' is. Gelukkig kan ze zo laten weten dat alles weer goed komt. Hopelijk hoeft ze niet lang te wachten. Sterkte Gerry, wij wachten gedwee...
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelfgemaakt lust ik zuurkool ook wel, maar van de gekochte versie in bokalen begin ik spontaan te rillen ;-)
    Wat een sjieke rasp heb jij om de kool te raspen !! Ik sukkel altijd met een scherp-maar-te-klein tupperware gevalletje... Hoog tijd me eens een goede mandoline aan te schaffen...
    Veel liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om zelf zuurkool te maken. Ik ben er dol op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker zuurkool en wat heerlijk om dat zelf te maken Mirjam.
    Gerry zien we wel weer verschijnen, wat vervelend dat haar pc kapot is.
    Fijne dag en liefs,Hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gaaf dat jullie dat zelf maken, staat bovenaan mijn ooit-nog-eens-willen-doen-lijstje (naast paddestoelen kweken, haha)!! Het ontbeert me echter aan een goede inmaakpot en een rasp. Ach, die komen vast nog wel eens op mijn pad ;) Ik ben erg benieuwd naar het resultaat Mirjam!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier zijn twee liefhebbers (ik ook) van zuurkool, de anderen gruwelen ervan en hebben veel liever boerenkool. We eten het daarom ook niet zo vaak. Mijn oudste dochter die nu op kamers woont, wilde het daar ook een keer maken. Ze vond het wel veel zuurder smaken dan thuis! Wat bleek...ze dacht dat de zuurkool zelf het gerecht al was en had er geen aardappels bij gedaan ;-). Ach...dat vergeet ze nu nooit meer hihi, want ze wordt er nog wel eens een beetje mee geplaagd.

    Een fijne dag, Mirjam! Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vergeet ik te zeggen dat ik heel benieuwd ben hoe de zuurkool bij jullie straks smaakt. Ik hoop bovendien voor Gerry dat de nieuwe computer er snel is, zodat ze zich weer gezellig bij de club kan voegen :-).

    Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ooohh.. lekker!! Wij zijn er hier ook echt dol op!

    Laat je wel even weten of en hoe de kool straks uit de pot komt?

    Mooie dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik lust het niet...maar wel leuk om zelf te maken...wist nooit dat dat met karnemelk ging....fijn dat je ons even op de hoogte houd omtrent Gerry....miste haar al...nou meis liefs van mij...fijne dag...!..x!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat zal het lekker smaken straks, met al die extra liefde die je erin hebt gestrooid. Lekker met ananas mmm...
    De 100happydays is onbeperkt trouwens. Kun je doen wanneer je dat wilt. Kijk hier maar eens, www.100happydays.com Het is echt heel leuk, sommigen doen het ook gewoon alleen op dagen dat het uitkomt. Ik heb er echt 100 achter elkaar aan gedaan, dat is wel pittig soms.
    Lieve groet, Renny

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat leuk dat jullie het zelf maken. Ik ben ook niet zo'n zuurkoolfreak maar kan het wel een keertje waarderen zo in de winter. Liefs Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat leuk dat jullie zelf zuurkool gemaakt hebben. Nu afwachten hoe het smaakt.
    Wij eten in herfst en winter regelmatig zuurkool. Dus ik vind het wel lekker (anders zou ik het vast minder vaak kopen ;-) )
    Maar wat ik niet wist dat er karnemelk doorheen gaat en daar gruwel ik eigenlijk heel erg van. Maar goed het blijft op het menu staan. Groetjes, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons ging er karnemelk in, een scheutje maar, dat is dan de starter om het zuren te laten beginnen... Je merkt niets meer terug van de karnemelk hoor...!
      Fijne dag, liefs, Mirjam

      Verwijderen
  13. inderdaad, zuurkool is niet mijn ding. maar de foto's van 'het klaarmaken' mogen zo in een kookbook. mooi Mirjam!!!
    groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk, het kan mij niet zuur genoeg zijn. Leuk dat je dit zelf maakt, Mooie pot ook. Ik zwaai ook even naar Gerry! Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zalig zuurkool!!! Knap dat je daar zelf aan begint! Toch wel een heel werkje maar in die pot staat het in ieder geval al prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh heerlijk zuurkool.....ik vind het zalig hoor en nu al ;) Zelf maken smaakt vast nog heerlijker of niet?
    Heb het nog nooit zelf gemaakt....ha.....koop altijd een zakje ;)
    Maarre...ik hoor vast nog wel hoe de zuurkool was........
    Met spek en worst....jammie

    Fijne dag

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mmmm wat heerlijk om het zelf te maken moet me denken aan mijn schoonmoeder die dit ook altijd maakte en inmaakandijvie en inmaakbonen ... we aten dan met kerst altijd het eerste maaltje .... van de week kruidenzuurkool gegeten zo heerlijkkk ... lijkt me wel een uitdaging om het zelf te maken ... fijne week lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Mirjam,
    Wat interessant om te lezen dat jij zelf zuurkool gaat maken. Ik heb ook nog even met die gedachte gespeeld, maar ik denk dat onze kool gewoon gewokt gaat worden. Maar je hebt me toch aan het denken gezet. Als jouw zuurkool lukt, wil ik misschien ook wel eens een poging wagen.
    Zo te zien heb je precies het goeie gereedschap voor het maken van zuurkool. En goed gereedschap is het halve werk, zegt het spreekwoord.
    groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben het een jaar of 3 - 4 geleden al een keer eerder gedaan. Alleen hadden we voor ons toen veel te veel... We verwerkten toen wel 5 of 6 kolen. Deze keer maar 2 kleintjes... Ik ben ook reuze benieuwd naar hoe hij gaat smaken, maar dat duurt nog wel een week of 6 hoor...
      Liefs, Mirjam

      Verwijderen
  19. Leuk dat jullie zuurkool zelf maken! Ik heb het pas ook al op hoor, ik vind het heerlijk!
    Je hebt zeker een super mooie rasp, een handige zo te zien. We lezen het wel hoe het
    smaakte...Jammer dat Gerry even niet online kan zijn, goed dat ze het via jou even
    laat weten, ik had haar al gemist als trouwe reageerster!
    Fijne avond, Mirjam! Liefs, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  20. zelfgemaakt smaakt altijd lekkerder ,tegen dat de winter in het land is wordt dat een goede winterkost : ) smakelijk
    fijne avond groetjes Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Er gaat niets boven eigengemaakte zuurkool Mirjam, mijn moeder maakt het nog steeds, wij eten gezellig mee!
    Zo doet zij ook haar snijbonen in het zout, ook heerlijk,gelukkig zijn er nog veel mensen die vasthouden aan deze manier van inmaken, bij jou ziet het er ook heerlijk uit.

    Lieve groet, Eefie

    Fijn dat je het even meldt van Gerry,dan weten we waar ze is!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ha, echt Nederlands, heerlijke winter bewaar groente voor als er minder in de tuin staat. Wij vinden het ook altijd heerlijk en er zijn van die lekkere recepten met zuurkool. Een heerlijk appeltje voor de dorst, Ik ga even bijlezen ivm. mijn weekenduitje heb ik vast wat gemist.
    groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Bij ons noemen ze dat chou-croute, ( nogal een naam hè) Je houd ervan of niet.
    Ik niet , sorry ,maar ik vind het echt niet lekker, misschien dat jullie bereiding lekkerder is .
    Ze zeggen dat je alles moet leren eten ....
    Gerry , ik hoop dat je vlug weer on line bent , tot later.
    Mirjam , voor jou nog een fijne avond
    Lieve groet , christel

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Bij ons is er maar een liefhebber van zuurkool. Dus hier wordt het haast niet gemaakt. Leuk dat jullie het zelf maken. Laat je nog weten hoe het smaakte? Groetjes, Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Heerlijk zuurkool uit het vat. Als het weer zo blijft dan volgende week op het menu als ovenschotel!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Leuk dat je dat zelf maakt, ik ben dan ook benieuwd hoe het straks smaakt..Ik hou er wel van.

    Liefs, marjonel

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat zal dat lekker smaken! Dus 6 weken en hoe zie je precies dat het goed is? en zo'n rasp haal je die in een kookwinkel? of kan het in de keukenmachine ook of is dit dan te fijn? En de pot is dat zo'n römertopf? tjeetje Mirjam wat een vragen…….. Rustige "week" groetjes, Henny

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik ben de enige die zuurkool lekker vind, en ik eet het eigenlijk niet zo heel vaak.
    Ben benieuwd hoe die eigen gemaakte zuurkool smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hier bij ons is dat een van de lievelingskostjes die de winter biedt....heerlijk en dan eten we er speklappen bij, ik weet niet of ze dat bij jullie ook zo noemen. Wij houden niet van zacht vet, dus ze worden knapperig gebakken en dan een beetje van het vet over de zuurkoolstampot of een heerlijke Rookworst van de Hema erbij...HEERLIJK...maar zelf maken, dat heb ik nog nooit gedaan, ik koop altijd een pondje bij de Boerderijwinkel daar krijg je de zuurkool uit het vat....ik ben benieuwd over 6 weken en het ziet er allemaal heerlijk uit en de pot is zo leuk.....smakelijk alvast.....fijne avond en een lieve groet van Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ooh heerlijk, ik krijg spontaan zin in zuurkool, ik vond het best koud vandaag, dus nu kan het he ;-)

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Eerlijk gezegd ben ik geen liefhebber van zuurkool.. brr.. maar ik geniet wel van je mooie fotoreportage!!

    Vervelend voor Gerry, maar binnenkort kan ze gelukkig het internet weer op:)

    Liefs, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Jammie, ik leerde zelf zuurkool maken in mijn opleiding voor huishoudlerares en heb nog visioenen van elke week plankjes schuren met sodawater. Die plankjes lagen volgens mij op de zuurkoolpot. Maar het was wel hele lekkere zuurkool. Toch deed ik het nooit meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Een leuk idee om zelf zuurkool te maken! Weet je dat ik het nog nooit heb overwogen :-) De smaak zal vast en zeker heerlijk zijn!

    Fijn dat je het hebt doorgeven van Gerry. Het is fijn om te weten dat wanneer we haar missen, alles goed is!

    Fijne avond!

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Heerlijk zuurkool, wat ontzettend leuk om zelf te maken! Wij hebben het pas nog gegeten, lekker met dit gure weer!
    Groetjes, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hallo Mirjam, wat goed van je om zelf zuurkool te maken, ik hou me aanbevolen om een portie voor mezelf te krijgen. Zelf koop ik het nooit je weet wel waarom maar ik lust het graag. Ik hoop voor jullie dat het allemaal gaat lukken. Lieve groetjes en tot gauw, mam.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. QHi ! I love your blog ! You have a new follower
    Angelica

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam