vrijdag 17 oktober 2014

Appels

De boom is weer leeg, maar er zaten dit jaar wel heel veel mooie appeltjes in...





Ik heb een deel verwerkt tot appelcompôte... Appeltjes schillen en van klokhuis ontdoen. Opzetten met een klein laagje water en wat suiker (ik hou niet van zure appels). 



Afval is voor de kippen...


Minuutje of 10 laten doorkoken, afgieten en dan de pureestamper er grof door halen... zo blijven er stukjes appel heel...
Als het is afgekoeld, nog even proeven en naar smaak wat suiker erbij (in mijn geval dus wel...) en wat kaneel erdoorheen. 
Tot slot nog wat extra kaneel er overheen strooien...


Heerlijk was het...



Ik wens jullie alvast een heerlijk weekend,

Lieve groet,
Mirjam

p.s. ik hoop op een tweede oogst van de paddestoelen en dan zal ik foto's maken van wat ik ervan ga maken... recept volgt dan nog...

30 opmerkingen:

  1. yummie eet ik ook heelgraag verse appelmoes een fijne dag en straks weekend geniet ervan groetjes Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag nog net jouw post voor ik naar het werk vertrek ( een beetje een verslaving ;))
    Lekker ,appelmoes ,daar heb ik in augustus al potten en potten van in de voorraad gezet , veel werk ,maar in de winter ....
    En ik ben ook een zoetebekje ,er moet ook suiker in .
    Nog een fijn weekend
    Liefs,christel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oeh, dit ziet er lekker uit hoor, leuk van zo'n eigen oogst!
    Je appeltjes hangen (hingen) er prachtig bij! Bijna jammer om van de boom af te halen...toch?
    Liefs en een fijn weekend, Mirjam! Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. M'n lepel ligt al klaar, jammmieee. Ik heb ook wat potjes gemaakt. Heerlijk. En voor mij ook gewoon lekker wat kaneelsuiker erdoorheen.
    Fijn weekend!
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Mirjam !
    Hmmm zelfgemaakte compote, tien keer lekkerder dan die uit de winkel !
    Voor mij moet het ook zoet zijn, compote. En niet alleen compote, ook een appeltje om zo te eten, heb ik liever zoet, zeker geen Granny Smith dus !
    Zelf heb ik geen eigen appelboompjes, maar ben vol ongeduld aan 't wachten tot mijn perenboompje begint vruchten te geven (om eerlijk te zijn, heb geen fláuw idee hoe oud een boom moet zijn om vruchten te hebben !). We zullen dus maar geduldig afwachten :-)
    Nog een fijne dag !
    Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zie ik ook nog even dat ik je vorige post gemist had over de paddenstoelen, wat is dat leuk om die zelf te kweken, dat ga ik onthouden. En dan je appelcompôte, heerlijk, maak ik ook graag zelf op dezelfde manier, alleen.....ik heb geen eigen appels en jij lekker wel.
    Fijne dag!
    Groetjes, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk, zo'n oogst uit eigen tuin en zelf compote maken. Nooit gedaan maar het zal heerlijk zijn.

    Ik wens je een heel fijn weekend, Mirjam! Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Niks lekkerder dan eigen gemaakte appelmoes hmmm.
    Ben benieuwd of er nog meer paddenstoelen komen ;-)
    Fijn weekend Mirjam.
    Liefs,Hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou ik zie ze hangen hoor, die mooie appels.Hier was het zo het zich liet aanzien ook goed appeljaar, totdat de wilde varkentjes de appels ontdekte en er aan alle kanten kuiltjes in aten die dan weer vol zaten met mieren.
    Heb ze nog poosje laten hangen en toen de GFT bak in.
    Heerlijk zo'n schaal met compote en iets geoogst uit eigen tuin is altijd lekkerder.
    Alhoewel de Hollandse appels bij de super gekocht die mij gisteren een herfstgevoel gaven en in halve blogpost staan te wachten om er hele van te maken deden in mijn keukentje een lekkere geur verspreiden net als bij jou,grappig we hadden een beetje hetzelfde idee en smullen ervan,ieder van onze eigen appelcompote,maar ik smul wel van jou appelpost.
    Fijn weekeind en liefs,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk....!...fijn weekend...liefs Ria...x!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een mooie gave appels aan de boom.
    En er gaat inderdaad niets boven eigen gemaakte appelmoes.
    En je hebt gelijk, suiker hoort erin!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooie appels aan je boom.
    O en het ruikt dan zo lekker in huis vind ik als je appelmoes aan het maken bent.
    Wij hadden ook weer lekker veel appels dit jaar en ik heb véél appeltaarten gebakken en natuurlijk appelmoes/appelcompote.
    Heerlijk! Prettig weekend.
    Groetjes Willy

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wow wát een mooie oogst! zo lekkerrrr ook
    Mmm ...het lekkerst vind ik de geur als je ze kookt. En ik kan zo hier bijna ruiken :-)
    Fijn weekend lieve Mirjam X

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Eigen oogst en dan ook nog verwerkt in je eigen keuken Mirjam, dat is één van de voordelen van fruit en groenten in je tuin, het smaakt zo lekker!!
    Ik maak altijd zelf mijn appelmoes omdat ik allergisch ben voor appels, door het koken in de pan of magnetron verdwijnen de eiwitten waardoor ik anders enorme jeuk krijg, bovendien vind ik het ook nog eens heerlijk als het eigengemaakt is.
    Mooi weekend !

    Lieve groet, Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ik hou niet van appelmoes uit pot, enkel zelfgemaakte. die van jou ziet er heerlijk uit. ik doe in de mijne geen suiker, ik hou wel van een beetje zuur.
    fijn weekend!
    groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Uit eigen is extra lekker...
    Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dus bij jou is de boom ook leeg. Ik zag vandaag dat ik een appel over het hoofd gezien had dus die at ik uit de hand. Dat is ook de enge manier waarop ik ze lust. Maar voor manlief en als de kinderen en visite komen heb ik twee weken geleden wel een hele ochtend geschild. Dat is het ergste niet hoor maar de geur tijdens het koken.
    Heb het op dezelfde wijze als jij gedaan en verschillende smaken suiker en kaneel natuurlijk maar ook met vanille en speculaaskruiden. Dus heel wat in de vriezer.
    Een fijn weekend en smul van de appelmoes met een lekker paddenstoelengerecht. Groetjes, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Zelf gemaakte appelmoes is de lekkerste, mijn schoonmoeder maakte ook altijd de lekkerste.
    Ik ben benieuwd wat je met de volgende oogst paddestoelen gaat doen!

    Fijn Weekend,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heerlijk appelmoes van je eigen boom! Helaas is mijn boompje vorig jaar doodgegaan.
    Als de appelmoes nog warm is,kun je het beste wat suiker erbij doen--je hebt dan minder suiker nodig om het zoet te maken dan wanneer het al koud is.
    Eet smakelijk en een goed weekend
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Lekker Mirjam! Fijn weekend!!

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Niets zo lekker als eigengemaakte appelmoes. Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Er gaat toch niks boven zelfgemaakt. Met een beetje suiker :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Het is bedtijd, maar ik zou best een schaaltje lusten ;)
    Fijn weekend, lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Mooie appels had je aan je boom! Heb je ze nog vrij lang kunnen laten hangen? Vanwege de vele zonuren en de enorme hoeveelheid appels aan de boom heb ik het eerste deel al vroeg geoogst. Toen was het denk ik begin september, misschien zelfs nog augustus. Mijn ijkpunt is het moment waarop de herfsttint begint aa te trekken. Al vroeg in het najaar heeft het een paar keer hard gewaaid, dan roep ik altijd dt de appels van de boom moeten :-)
    Fijn weekend en bedankt voor je reactie op mijn blog.

    Lieve groet
    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anita, we hebben de appels er pas vorige week vrijdag afgehaald. Op een enkele na, die was er al eerder af om aan de kippen te geven. Die zijn er namelijk ook gek op. Onze tuin is aardig in de luwte, dus de appels gingen goed. Maar als ik eerder had gemerkt dat ze er uit zouden waaien, dan had ik ze niet zo lang laten hangen... Nu waren ze prachtig rood gekleurd en minder zuur dan vorig jaar... Liefs, Mirjam

      Verwijderen
  25. Wat heerlijk dat je zoveel appels hebt aan je boom dat je er ook echt wat mee kunt, bij ons hingen er maar een paar aan de boom, waar ik alleen maar wat foto's aan overgehouden heb haha;) binnenkort zet ik ze op mijn blog.
    Je appelmoes ziet er zo lekker uit dat ik er spontaan trek in krijg:)

    Heel fijn weekend Mirjam!
    liefs Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hier waren de appels ook al uit de bomen gehaald, maar het hangt ook van het appelras af, De peren, gieser wildeman moet nog leeg gehaald worden. Dat was lekker smullen natuurlijk, niets lekkerders dan je eigen appels.
    Ik heb nog oma,s appelmoes gemaakt voor de kleinkindertjes. Grappig is dat, en ik droog ook appelschijfjes, heerlijk als chips.
    Hert is trouwens een heel mooi appeltje om te zien, weet je welk ras het is?

    groetjes en liefs Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De appel is een Ecolette, ik kende de naam niet voorheen, heb deze nog nooit in de schappen van de supermarkt gezien, of bij de groenteboer... Een beetje een zure appel, maar ik vind een appel al gauw zuur hoor... Liefs, Mirjam

      Verwijderen

Dank je wel voor je reactie,
Lieve groet, Mirjam